2024. szeptember 16., hétfő

„A közös érdekeket képviselem”

Deli Andor: Magyarországnak és Szerbiának egyaránt célja hazánk uniós csatlakozása és a jószomszédi viszonyok erősítése

A Magyar Szó hétvégi számában megjelent, Deli Andor európai parlamenti képviselővel készített interjúra – mint arról lapunkban tegnap beszámoltunk – hétfőn reagált Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke. Bírálta Delit, amiért korábbi vajdasági oktatási és kisebbségügyi titkárként a magyarországi hatalmi párt listáján indult az európai parlamenti választásokon, s azt mondta, hogy „a politikus a magyar szélsőjobboldal szégyentelen kiszolgálója”. Megjegyezte, hogy Deli kijelentései a lapunknak adott interjújában csak azt igazolják, „hogy kinek dolgozik valójában”.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Mint ismeretes, Deli Andor a Magyar Szó kérdésére válaszolva elmondta, hogy nem érdeklik az itthonról jövő olyan rosszindulatú megjegyzések, amelyek árulónak nevezik őt. „Azt kell tudni, hogy kiktől érkeznek az efféle kijelentések. Ha ennek az ember tudatában van, akkor rögtön az is világossá válik számára, hogy ezeknek mekkora súlyuk van” – nyilatkozta a képviselő lapunknak, melyet követően a liga ismét támadásba lendült.

Deli Andort tegnap a VSZL legújabb közleményéről kérdeztük, s nyilatkozatában sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a liga ekképp látja a helyzetet. Megjegyezte, hogy a szóban forgó interjúban egyébként sem a pártot, sem annak vezetőjét nem említette meg, általában véve beszélt az elégedetlenkedőkről és kritikusokról.

– Magyarország és Szerbia kormányzata az eddig nem látott szinteken valósít meg sikeres együttműködést az utóbbi időszakban. Közös kezdeményezéseken, projektumokon dolgoznak. A liga reakciója, úgy tűnik, ezt a jószomszédi viszonyt akarja aláásni. Mindemellett azt gondolom, a Čanak által közölt legújabb rosszindulatú megjegyzések a két nemzet közötti történelmi megbékélés számára is arculcsapást jelentenek – fogalmazott Deli.

Hozzátette, hogy a ligától érkező megjegyzések a szélsőségességről szólnak, nem véve figyelembe azt a realitást, hogy jelenleg mindkét ország élén azonos pártcsaládhoz tartozó jobbközép beállítottságú kormány áll, melyek kölcsönösen támogatják egymást.

– Az én jelenlétem az Európai Parlamentben a képviselőházi hatáskörök függvényében, ismétlem, híd szereppel rendelkezik. Akár szerbiai, akár magyarországi érdekekről beszélünk, közös célnak számít Szerbia csatlakozása az európai államok családjához, ahogyan a két ország közötti jószomszédi viszonyok további építése és a jogállamiság erősítése is közös cél.

Végezetül Deli Andor kijelentette, hogy a jövőben nem szándékozik a liga minden rágalmára válaszolni, hiszen szemmel láthatóan egy olyan esettel állunk szemben, amikor egy politikai szervezet nem találja a helyét az aktuális politikai színtéren, ezért támadási felületeket keresve kikezd mindent, ami a Vajdasági Magyar Szövetséggel és annak eredményeivel kapcsolatos. Mint mondta, az európai parlamenti jelenlétével kapcsolatos vitát ezzel lezártnak tekinti.