2024. július 17., szerda

Hazug ígéretek áldozatai

Az illegális határátlépőket repülővel, illetve busszal szállítják vissza hazájukba az Európai Unióból

Elvekben állapodtunk meg, a kitoloncolás részleteiről a rendőrfőnökök tárgyalnak majd – közölte Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere csütörtöki belgrádi látogatása során, ahol Nebojša Stefanović szerb belügyminiszterrel és Johanna Mikl-Leither osztrák belügyminiszterrel háromoldalú megbeszélést folytattak. A tárgyalás után az osztrák és a szerb belügyminiszter együttműködési szándéknyilatkozatot, a magyar és a szerb belügyminiszter pedig együttműködési szabályzatot írt alá. Mint azt a tárgyalás után a belügyminiszterek kiemelték, a dokumentumokkal lehetőség nyílik a magyar–szerb határ szigorúbb ellenőrzésére, megfékezve ezzel az illegális határátlépések számát, amelyek az utóbbi időszakban tömegessé váltak.

Nebojša Stefanović kiemelte, a háromoldalú tanácskozás alaptémája az illegális vándorlás megfékezése volt.

– A szabadsághoz való joggal történő visszaélést nem támogathatjuk. Meg kell mutatnunk azoknak az embereknek, akik illegális határátkelőként jutnak el egy idegen országba, hogy politikai menedékjogot kérjenek, nem ez a megoldás, ezzel saját magukat és családjukat is veszélynek teszik ki. A szerbiai rendőrség minden erejével azon dolgozik, hogy csökkentse az illegális határátlépések számát. Az utóbbi szigorításoknak köszönhetően jelentősen csökkent azoknak a száma, akik dokumentumok nélkül próbálnak átjutni a zöldhatáron. A magyar kollégáknak köszönhetően megerősítettük a határsáv ellenőrzését, illetve fokoztuk a határátkelőkön az ellenőrzéseket – emelte ki a belügyminiszter. Hozzátette, az osztrák belügyminiszterrel aláírt megállapodásnak köszönhetően, osztrák szakemberek műszaki felszereléssel, mindenekelőtt hőkamerákkal segítik majd a szerb határőrök munkáját.

Johanna Mikl-Leither, Nebojša Stefanović és Pintér Sándor (Fotó: Ótos András)

Johanna Mikl-Leither, Nebojša Stefanović és Pintér Sándor (Fotó: Ótos András)

Johanna Mikl-Leither kiemelte, az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a politikai menedékjogot igénylők száma, ami megbénította Ausztria menekültbefogadásának folyamatát, illetve a menedékjog kiadását.

– A Németországgal és Magyarországgal kötött megállapodás szerint az elmúlt időszakban a Koszovó területéről érkező nagy számú menedékjogot igénylők elbírálását felgyorsítottuk, és repülőjáratokat szerveztünk, hogy azokat az embereket, akiknek igénylését elutasítottuk, visszajuttassuk a hazájukba. A mai tárgyalásnak köszönhetően a közeljövőben autóbuszokkal is megszervezhetjük ezeket az utakat – mondta az osztrák belügyminiszter asszony. Hozzátette: – A koszovói illegális kivándorlás teljesen új problémát vonz magával, mégpedig az embercsempészet virágzását. Az embercsempészek hazug ígéretekkel arra csábítják a már így is nehéz anyagi helyzetben élő embereket, hogy Európa fejlettebb országai felé vegyék útjukat, menedékjogot kérjenek, ami után szabad utat kapnak a munkaerőpiac felé. Világosan meg kell mondani ezeknek az embereknek: ne dőljenek be az embercsempészeknek, akiknek egyedüli célja a haszonszerzés, politikai menedékjoghoz ily módon nem juthat senki – hangsúlyozta a miniszter asszony.

Pintér Sándor elmondta, a háromoldalú tanácskozás, illetve az aláírt szerződések legjelentősebb szegmense az információáramlás felgyorsítása. Mint mondta, az adatok átadásával nő mindhárom ország polgárainak biztonsága is.

– Ez a szerződés lehetőséget teremt arra, hogy Magyarország nemzetközi szerződéseit gyorsabban és pontosabban tudja végrehajtani az illegális migráció területén – mutatott rá Pintér. Hozzátette: – Elvekben állapodtunk meg a miniszter úrral, elvekben állapodtunk meg a szerb kormánnyal. Ezeknek az elveknek a részletes kidolgozását az országos rendőrfőkapitányok fogják elkészíteni. Nem csak Koszovóról beszéltünk, hanem az illegális migrációról. Ebben a kérdésben megegyezésre jutottunk, de hogy a kivitelezésből Magyarország mennyit vállal át az illegális határátlépő kiindulási pontjára való visszajuttatásáig, arról a rendőrfőkapitányok beszélnek majd. Rendelkezünk megfelelő eszközökkel és erőforrással, ami ennek a megállapodásnak a végrehajtásához szükséges.

Pintér Sándor kiemelte, fel szeretnék gyorsítani Szerbia, illetve Magyarország polgárainak határátlépését.

– Szerb kollégámmal arról is tárgyaltunk, minként tudjuk a határátlépés mozzanatát lerövidíteni. Ezt közös határ-ellenőrzési pontokkal fogjuk megoldani, ami később mindkét ország polgárainak a javát szolgálja majd – mondta Magyarország belügyminisztere.

A háromoldalú tanácskozás témája volt a terrorizmus és a szélsőségesek elleni küzdelem, valamint a szervezett bűnözés elleni küzdelem is. Megtudtuk, az elkövetkező időszakban újabb találkozóra kerül sor a három ország képviselői között, így már március 3-án a rendőrfőnökök találkozóját szervezik meg Belgrádban, majd pedig szintén a jövő hónapban egy újabb konferenciát tartanak, amelynek témája a migráció megfékezése és a polgárok biztonságának megőrzése lesz.