2024. szeptember 15., vasárnap

Egyes a szerb kormánynak

Az elmúlt egy évben elsősorban az állam kisajátítása és az ellenvélemény elhallgattatása volt jellemző – értékeli Vladimir Milutinović filozófus

Az elmúlt napok történéseinek fényében úgy tűnik az állam teljes mértékű kisajátítása van folyamatban, nyilatkozta a Szabad Európa Rádiónak Vladimir Milutinović filozófus, aki ezzel indokolja azt, hogy a szerbiai kormány egyéves munkájára miért adna egyest.

„Ha az elmúlt időszak történéseit vesszük figyelembe, első értékelések, hogy a kormány munkája egy katasztrófa. Három nézőpontot emelnék ki. Egyrészt, ez egy színtiszta neoliberális kormány, amely teljes idejét a Nemzetközi Valutaalappal aláírandó megállapodásra és a neoliberális intézkedések végrehajtására fordította. A fő intézkedés a bércsökkentés volt, illetve bizonyos magánosítások előkészítése. Ez volt a fő csapásirány, a másik pedig az ellenfelek szétverése, ennek legjobb példája Saša Janković ombudsman esete és a cenzúra erősítése. A harmadik dolog pedig az az agresszív propaganda, amely vasárnap a Belgrád a vízen projektum kudarcával végződött, ami egyben ennek a propagandának is a kudarca volt” – mondta.

A filozófus szerint ami történik az botrányos, az állam kisajátítása van folyamatban.

„Vagyis, az államot arra használják fel, hogy kampányt folytassanak egy személy ellen, hogy végrehajtsanak olyan intézkedéseket, amelyek mellőznek mindennemű demokratikusságot” – tette hozzá.