2024. szeptember 15., vasárnap

Nikolić nem megy el Srebrenicára

Dinko Gruhonjić: Nem tudom, mennyire felelne meg a jó ízlésnek, ha a csetnik vajdává kikiáltott elnökünk megjelenne a főhajtáson

Tomislav Nikolić államfő nem tesz eleget annak a meghívásnak, mely a srebrenicai népirtás huszadik évfordulója alkalmából megtartásra kerülő megemlékezésre invitálta, számolt be az elnöki kabinetből származó információkra hivatkozva a belgrádi Danas napilap. „Nikolić elnök nem tervezi, hogy július 11-én elutazzon Potočariba” – fogalmaztak röviden az említett lap újságírójának kérdésére válaszolva a kabinetben. Már most tudni lehet, hogy Kolinda Grabar-Kitarović horvát, Filip Vujanović montenegrói és Borut Pahor szlovén államfők megjelennek majd az emlékközpontban megszervezésre kerülő főhajtáson, valamennyien visszaigazolták részvételi szándékukat. A szervezőbizottság információi szerint a megemlékezésre mintegy harminc magas rangú külföldi delegáció és ötvenezer polgár érkezik majd. A rendezvény célja a húszéves évfordulón még egyszer világos üzenetet küldeni: soha sem ismétlődhet meg az, ami Srebrenicán történt. Az elnöki kabinetből származó hírek szerint Nikolić arra tett javaslatot korábban Bakir Izetbegovićnak, a bosznia-hercegovinai elnökség bosnyák tagjának, hogy közösen keressék fel a bosnyák és szerb áldozatok sírhelyeit, amire azonban mindeddig nem érkezett válasz. Emlékeztetőül: az egyetlen olyan magas rangú szerbiai tisztségviselő, aki részt vett az emlékközpontban megtartott rendezvényen, Boris Tadić korábbi államfő volt, a srebrenicai mészárlás tizedik évfordulója alkalmából megtartott kegyeletadáson volt ott 2005-ben.

Húsz évvel ezelőtt, a szóban forgó kelet-boszniai enklávé elfoglalását követően a boszniai szerbek nyolcezer muzulmánt végeztek ki Srebrenicán, többségében fiatalabb és idősebb férfiakat. Ez számít a második világháborút követően jegyzett legnagyobb bűncselekménynek, melynek elkövetéséért Ratko Mladić akkori boszniai szerb parancsnokot terheli a legnagyobb felelősség. Ellene még jelenleg is folyik a hágai törvényszéken indított eljárás. Aleksandar Vučić kormányfő tíz nappal ezelőtt járt Szarajevóban, s arról beszélt, hogy Szerbia számára a megbékélés útja jelenti az egyedüli lehetséges utat.

NEM SZÁMÍT MEGLEPETÉSNEK

Nikolić távolmaradására reagálva lapunknak adott nyilatkozatában Dinko Gruhonjić politikai elemző, a Vajdasági Újságírók Független Egyesületének (NDNV) elnöke elmondta, összhangban van a várakozásokkal az, amiről most a médiából értesülhettünk, történetesen, hogy Tomislav Nikolić nem vesz részt a megemlékezésen.

– Azon igyekszik az elnök mindennap, hogy tovább rontsa Szerbia amúgy is alaposan megcsorbult tekintélyét. Ezért nem tartom különösen nagy meglepetésnek ezt a legutóbbi információt sem. El kell mondani azt is, hogy az esetleges részvétele ezen a megemlékezésen magában hordozna egy meglehetősen mély ellentmondást Nikolić politikai múltja miatt. Nem tudom, mennyire állna összhangban a jó ízléssel az, ha az elnökünk ott állna ezen a főhajtáson, miközben tudjuk, hogy azokban az időkben, amikor a mészárlás volt, ő nem csupán támogatója volt az öldöklés hátterét adó politikának, hanem éppen csetnik vajdává léptették elő a Romaniján, Bosznia-Hercegovinában. A csetnik ideológiáról pedig, mint tudjuk, mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy toleráns és a multikulturalizmust ápoló eszme lenne – fogalmazott Gruhonjić.

OLAJAT ÖNTÖTT A TŰZRE

Úgy értékelte, hogy az elnök még egy baklövésével találtuk most szembe magunkat, akitől mellesleg mást nem is nagyon lehet elvárni.

– Csak reménykedhetünk abban, mindez hozzá fog járulni ahhoz, hogy két év múlva, amikor ismét elnökválasztás lesz Szerbiában, akkor a hazai polgárok vissza fognak majd emlékezni, kivel van dolguk, mi jellemezte az elnök eddigi tevékenységét, és soha sem teszik lehetővé újra azt, hogy egy hozzá hasonló személy képviselje és járassa le az országot – húzta alá.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen hatással lesz a döntés a megbékélés folyamatára, és hogy mennyire veszik komolyan a régióban Nikolić legújabb lépését, az elemző elmondta, függetlenül mindattól, amit az elnök eddigi munkájáról tudunk, a lépést igenis komolyan fogják venni, mert ő mégis Szerbia elnöke, így munkáját és döntéseit is ebben a kontextusban kell értelmezni.

– Amikor valaki az elnöki bársonyszékben ül, akkor teljesen mindegy, hogy Vojislav Koštunicának, Boris Tadićnak, vagy Tomislav Nikolićnak hívják-e, Szerbia polgárait kell képviselnie. Nem a csetnik ideológiát vagy bármelyik más ideológiát kell hirdetnie, hanem az országot és annak polgárait képviselnie. Szemmel látható, hogy Nikolić minderről teljesen megfeledkezett. Éppen ezért biztosan nem fogadják nagy örömmel és jóváhagyással a mostani döntését Bosznia-Hercegovinában. E döntés nincs összhangban azzal a politikával sem, melyet Szerbia meghirdetett, s mely a régióbeli viszonyok rendezéséről szól. Ezzel ellentétben az ilyen lépések újabb és újabb olajat öntenek a tűzre, annak a törékeny egyensúlynak a megbillentéséhez vezetnek, mely így is a kierőszakolt békekötésen és nem a valódi békén alapszik – foglalta össze Dinko Gruhonjić.