2024. szeptember 14., szombat

„Nem vagyok a kormány ellensége”

Tomislav Nikolić: Putyin soha nem gátolta Szerbia eurointegrációját

Tomislav Nikolić államfő elvetette azokat a találgatásokat, hogy Oroszország rajta keresztül akadályozná Szerbia európai integrációs folyamatait. Mint kiemelte, senki a világon nem utasíthatja őt erre, és nem is teszi.

Nemhogy Oroszország, hanem senki a világon nem utasítgathat engem. Nem is utasít, nem mondja nekem senki, hogy Szerbiának mit kellene tennie, és nem folytatok tárgyalásokat erről a világ egyetlen államvezetőjével vagy szervezetével sem – emelte ki Nikolić a szerb nyelvű Sputnjik lapnak adott interjújában, amelynek teljes tartalmú megjelentetésére december 30-án kerül majd sor.

Arra a kérdésre, hogy Vlagyimir Putyin közbenjárt-e, hogy leállítsa Szerbia eurointegrációját, Nikolić elmondta, erre soha nem került sor. Mint hozzátette, bár szóba került Szerbia európai útja, egy oroszországi államvezető sem mondta, hogy Szerbia nem kell hogy az Európai Unió tagja legyen.

Általában én hívtam Oroszországot, hogy kérjek, Oroszország soha nem parancsolt, ne adj isten, hogy erre sor került volna. Miért könyörögne Oroszország Szerbiának? Lehet, hogy valamikor divat volt valakinek Szerbiában parancsolni, Vlagyimir Putyinnak nincsenek ilyen szokásai – magyarázta az államfő.

A lap rákérdezett arra is, hogy a szerb államfő miért gondolja, hogy Oroszországnak nem tenne jót, ha őszinte barátságot tartana fenn az EU egyik tagállamával. Nikolić elmondta, Oroszország tisztában van azzal, hogy Szerbiának össze kell majd hangolnia a külpolitikáját az EU-tagság után a többi tagállaméval. Kiemelte, Szerbia tudja, hogy az EU egy közös külpolitikát ápol, amibe a mi országunk nem illik bele. De hozzátette, ő soha az elmúlt három és fél évben nem gátolta a kormány munkáját, sőt támogatja a törekvéseiben.

Én nem vagyok a kormány ellen. Én azt szeretném, ha ez a kormány sikert érne el. Ha ez nem sikerül, nem szeretném, ha azt a következtetést vonnák le, hogy én gátoltam őt ebben. Egyébként, én ezt meg sem tudnám tenni. Nem léteznek mechanizmusok arra, hogy az államfő meggátolja a kormányt a döntéshozatalban vagy annak végrehajtásában – nyomatékosította.

Nikolić kiemelte, sokat tett ezért az államért. A különböző államvezetőségekkel folytatott tárgyalásoknak köszönhetően Szerbiának ma a világban nincsenek ellenségei.