2024. szeptember 14., szombat

Független lehet az ügyész, ha a kormány javasolja erre a posztra?

Ez volt a parlament tegnapi ülésének egyik legfontosabb témája a felső és alapfokú ügyészek megválasztása kapcsán

Habár a Szerbiai Ügyészek Egyesülete egyetért az ügyészek jelöltjeinek listájával, ellenzik a módszert, hogy a kormány javaslatára a parlament nevezi ki őket. Goran Ilić, a Szerbiai Ügyészek Egyesületének elnöke szerint ugyanis ezzel a módszerrel a pártindokok kerekednek felül. Az egyesület elnöke szerint az ügyészek tanácsából és bizottságából összeállt szervnek kellene erről döntést hoznia. Az ügyészek egyesületének ellenérzései ellenére tegnap a parlamentben a 73 napirendi pont között 19 felső államügyészség, illetve 33 alapfokú ügyészség államügyészeinek jelöltjeiről folytattak vitát a képviselők.

Nikola Selaković igazságügyi miniszter részt vett a parlamenti vitában, válaszolva a képviselők kérdéseire. A többi között rámutatott, az ügyészjelöltek listáját az ügyészek állami tanácsa nyújtotta be a kormányhoz. Elmondta, hogy hosszú évek óta először kerül sor arra, hogy átlátható kritériumok mentén bonyolítják le az ügyészek megválasztását. A felső és az alapfokú ügyészségekre egy-egy jelöltet neveztek meg, a szervezett bűnözéssel megbízott ügyészjelöltek között pedig Miljko Radisavljević jelenlegi ügyész, Mladen Nenadić čačaki ügyvéd, Tomislav Kilibarda, a belgrádi fellebbviteli ügyészség ügyésze és Sonja Milićević, a Zaječari Felső Ügyészség ügyészhelyettese szerepel. A háborús bűnökkel megbízott ügyészjelöltek: Snežana Stanojković, a Belgrádi Alapfokú Ügyészség ügyésze, Dejan Terzić, az újvidéki Fellebbviteli Bíróság bírája, Đorđe Ostojić, a Köztársasági Államügyész helyettese, illetve Milan Petrović és Miroljub Vitorović, mindketten a jelenlegi háborús bűnökkel megbízott ügyész helyettesei.

A parlamenti ellenzék az ülés elején több pontban is kritikát intézett a parlament elnökéhez. Nataša Vučković, a Demokrata Párt frakcióvezetője elmondta, a képviselőkhöz szombaton érkezett az értesítés az ülés összehívásáról, közben pedig semmi sem indokolja, az ülés sürgős összehívását. Mint kiemelte, a parlament napirendjén 15 törvényjavaslat szerepel, amelyet sürgős eljárásban szeretnének elfogadtatni, illetve ezeket a törvényjavaslatokat három egységbe összevonva fogja a parlament megvitatni. Rámutatott, a képviselők így nem tudnak kellő módon hozzászólni a benyújtott törvényjavaslatokhoz.

Az ellenzék kritikát fogalmazott meg a parlament tegnapi napirendjén szereplő ügyészválasztás kapcsán is. Kiemelték, minden felső és alapfokú ügyészségre csupán egy-egy jelöltet neveztek meg, akik között 24 olyan személy van, akik az ügyészek állami tanácsának kormányhoz benyújtott 52 személy javaslata szerint nem az első helyen szerepelnek.

Nem az ügyészek állami tanácsának javaslata a mérvadó, hanem a kormányé, az alkotmány szerint ugyanis csak ő javasolhat – emelte ki Selaković. Hozzátette, az, hogy ki szerepelt az ügyészek állami tanácsának listáján az első helyen, nem jelent elsőbbséget, az alapvető kritériumok között a szakértelem, a felkészültség és az érdemesség szerepel.

Slobodan Homen, a Szociáldemokrata Párt képviselője is arra figyelmeztetett, hogy a kormányjavaslat felveti az igazságszolgáltatás függetlenségének kérdését, holott az EU-csatlakozási folyamat tárgyalási fejezetei között a 23. azzal foglalkozik, hogy a politika nem vállalhat szerepet az igazságügyi poszton levők megválasztásában.

Az igazságügyi miniszter hozzátette, hogy az alkotmány módosításával, amire a tervek szerint 2017 második felében kerülhet sor, az igazságügyben dolgozók megválasztása a politikai nyomásgyakorlástól független irányban mozdul majd el.

Az ötvenhárom ügyész kinevezését tegnap este megszavazta a parlament.

A parlament ma a közszolgáltatási média, vagyis az VRTV és az SZRTV finanszírozására szánt 150 dináros előfizetésről (amelyet a villanyáramszámlához csatolnak majd) folytatja a vitát. De szó esik majd a többi között a gazdasági kamarákról szóló törvényjavaslatról, a szövetkezetekről szóló törvényjavaslatról, illetve a tudományos kutatásokról szóló törvénymódosításról is. A földtörvényről szerdán folytatják a vitát a képviselők.