2024. szeptember 2., hétfő

Programjellegű, és nem politikai egyeztetés

Kormányalakítási konzultáció a Szerb Patrióta Szövetség elnökével

A kisebbségi listák képviselőivel való találkozója után tegnap Aleksandar Vučić államfő a kormányalakítással kapcsolatos konzultációját a többségi listákkal folytatta, ezúttal Aleksandar Šapićtyal, a Szerb Patrióta Szövetség (SPAS) elnökével találkozott.

A konzultációt követően Šapić az újságíróknak elmondta, az államfővel a belpolitikai témákról, így Koszovó helyzetéről, a koronavírus-járványról beszélgettek, arról viszont nem esett szó, hogy ők is részt vállalnának a kormányban. Számításai szerint két hét múlva folytatják a megbeszéléseket.

– Az a legfontosabb, hogy egyeztetni tudjuk-e az állam stratégiai kérdéseivel kapcsolatos elképzeléseinket. Ha ezekben a kérdésekben sikerül megállapodnunk, akkor már tárgyalhatunk a kormányban való szerepünkről. Ám ha nem tudunk közös nevezőre jutni, én nem leszek annak a hatalomnak a része – emelte ki Šapić.

Az újságírók megkérdezték Aleksandar Šapićtól, marad-e Újbelgrád városi község polgármestere. Azt válaszolta, hogy ez nem került szóba, de egyetlen olyan téma sem, ami politikai kalkulációkra adna lehetőséget. Kiemelte, programjellegű beszélgetést folytattak Vučićtyal, és azokat a témákat érintették, amikkel a média is foglalkozik, és ezekben a kérdésekben fejtette ki ő is a véleményét.

Vučić hétfőn az Ivica Dačić – Szerbiai Szocialista Párt – Egyesült Szerbia – Dragan Marković Palma elnevezésű lista képviselőivel tárgyal.