2024. szeptember 2., hétfő

„Az új kormány a folytonosság kormány lesz”

Megbízást kértek a kormányalakításhoz a Szerb Haladó Párt képviselői

Az Aleksandar Vučić - A gyermekeink jövőjéért nevű köztársasági parlamenti lista képviselőit fogadta ma az államfő a kormányalakítási tárgyalások folyamatában. A listaállító Szerb Haladó Párt képviselői mellett a koalíciós partnerek is részt vettek az egyeztetésen, így többek között Rasim Ljajić, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt elnöke is.

A találkozót követően Miloš Vučević, a Szerb Haladó Párt alelnöke azt nyilatkozta, hogy Aleksandar Vučić államfővel nem vitattak meg személyi kérdéseket, az új kormányalakításhoz viszont megbízást kértek. Kiemelte, hogy a céljuk a Szerbia 2025 terv megvalósítása, amelynek éretlmében az ország megőrzi a politikai stabilitást a régióban és szem előtt tartja a nemzeti érdekek megőrzését Koszovóban. Hangsúlyozta, hogy az új kormány a folytonosság kormány lesz, így a jövőben is szorgalmazza az uniós csatlakozás felé vezető utat, de továbbra is együttműködik Kínával és Oroszországgal is. Vučević hozzátette azt is, hogy a szerbiai köztársasági képviselőház augusztus harmadikáig megalakul, majd a törvényes határidőn belül, azaz november harmadikáig a kormányalakítás is megtörténik.

A SZHP alelnöke elmondta továbbá, hogy a koronavírus által kiváltott válságról, az utak építéséről és a 2025-ig terjedő időszakra vonatkozó bérekről is beszélgettek, és hogy tisztában vannak a saját felelősségükkel.

Milan Krkobabić, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártjának elnöke szerint a jövőben kemény munka és fontos feladatok várnak rájuk. A nyugdíjasoknak és a közalkalmazottaknak azt üzente, hogy megtesznek mindent a bérek és a nyugdíjak megőrzése érdekében.

Rasim Ljajić, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt elnöke megerősítette, hogy 15 nap múlva kezdődik a konzultációk újabb köre, amelyek után többet lehet majd tudni a személyi kérdésekről. Ljajić úgy véli, hogy nem kell minden parlamentbe bejutott pártnak bekerülnie a kormányba, mert normális az, hogy egy országnak van ellenzéke a parlamentben.