2024. szeptember 2., hétfő

Hogy lesz ebből párbeszéd?

Brüsszelben Belgrád és Pristina is a saját témájáról készül egyeztetni, az EU párhuzamot javasol

Csütörtökön ismét tárgyalóasztalhoz ülnek Brüsszelben Belgrád és Pristina képviselői, a tárgyalások most nem a legmagasabb, hanem a küldöttségek szintjén folytatódnak. Avdullah Hoti koszovói kormányfő Skender Hyseni korábbi külügyminisztert nevezte ki a Belgráddal folytatandó megbeszélések pristinai koordinátorának. Hogy egészen pontosan miről is lesz szó a brüsszeli egyeztetések legújabb fordulóján? Eltérő információkat közöltek erről az elmúlt napokban a belgrádi és a pristinai politikusok. Hoti legújabb kijelentésében is megerősítette, hogy semmilyen technikai jellegű egyeztetés nem lesz, a téma „a két ország közötti végleges megállapodás kidolgozása”. Megfogalmazása szerint semmi másról nem kell már tárgyalni, csupán arról, hogyan ismeri el kölcsönösen egymást Szerbia és Koszovó. Hoti erről a parlamenti pártok képviselőinek is elmondta, amikor tájékoztatta legutóbbi brüsszeli látogatásának, az Aleksandar Vučić államfővel folytatott megbeszélésnek a részleteiről a képviselőházat. Erre a meghallgatásra egyébként nem jöttek el a leváltott Albin Kurti pártjának, az Önrendelkezésnek a képviselői, és a Koszovói Demokrata Párt tagjai sem.

Belgrád ugyanakkor azt várja, hogy a párbeszédnek a korábbi brüsszeli megállapodás betartása lesz az alapja, s az magába foglalja majd azokat a pontokat is, amelyeket sohasem teljesített Pristina, így például beszélgetnek a szerb községek közösségének a létrehozásáról is. Hasonló információk birtokába jutott a pristinai Gazeta Express is, cikkében közölte, hogy az EU ragaszkodik az említett szerb közösség megalapításához, s elvárja mindkét féltől, hogy maradéktalanul alkalmazza a korábban aláírt egyezményeket. Nabila Massrali, az EU biztonságpolitikai és külügyi főképviselőjének sajtófelelőse úgy fogalmazott nyilatkozatában, hogy a feleknek meg kell állapodniuk a korábbi egyezmények betartását illetően is, párhuzamosan azzal, hogy közben megkezdik az új, mindent átfogó megállapodás kidolgozását.

A koszovói kormányfő és a szerb államfő legközelebb szeptemberben ül asztalhoz Brüsszelben, addig a küldöttségek tagjai között folyik a párbeszéd. Az EU illetékesei többször elmondták, az Unió védnöksége alatt zajló dialógus egyben az integráció útját is jelenti.