2024. szeptember 2., hétfő
VISOKI DEČANI KOLOSTOR

Megállították az építkezést

Szombat délután a KFOR katonái egyelőre ismeretlen okok miatt leállították az útépítési munkálatokat a Visoki Dečani pravoszláv kolostor közelében. Az eset után a KFOR helyi parancsnoka tárgyalt a község képviselőjével.

Szombati nyilatkozatában Aleksandar Vučić államfő nyilvánosan elítélte a kulturális védettség alatt lévő Visoki Dečani kolostor közelében történő illegális építkezést. Véleménye szerint ez az európai civilizációs eredményekkel és rendeletekkel szembeni erőszakos cselekedet  – írja az RTS.

– A szerb kulturális és vallási örökség védelme Koszovó területén az állami politikánk egyik prioritása. Készen állunk arra, hogy egy speciális csoportot hozzunk létre a Szerb Pravoszláv Egyházzal együtt, hogy megvédjük szentjeinket mint szerb és keresztény szellemi, kulturális és történelmi örökséget – mondta az államfő.

Vučić szerint a produktív párbeszédhez Szerbia és Koszovó között legalább minimális bizalmi kapcsolat és békés légkör szükséges a résztvevők részéről. Az elmúlt években a pravoszláv kolostorokat számos atrocitás érte Koszovóban, s a Visoki Dečani elleni támadás sem járul hozzá a megfelelő politikai légkör kialakításához.