2024. szeptember 2., hétfő

Koszovó függetlensége a cél

Ker-Lindsay: Aleksandar Vučić politikai tárgyalásra megy Washintonba, a gazdasági kérdések most mellékesek

Az Amerikai Egyesült Államok mindenre kiterjedő megállapodás elérésére törekszik, és ezt a tervét már szeptember 4-én véghez szeretné vinni, amikor Szerbia és Koszovó delegációi egy asztalhoz ülnek Washingtonban – emelte ki James Ker-Lindsay, a londoni közgazdasági és politikatudományi egyetem (London School of Economics and Political Science) professzora az Amerika Hangjának adott nyilatkozatában. Rámutatott, éppen ezek miatt gyakorolnak majd nagy nyomást Aleksandar Vučić szerb államfőre.

Mint ahogy azt a Beta hírügynökség a londoni professzor interjúját közölve kiemelte, Amerika újbóli beavatkozása a Belgrád–Pristina-párbeszédbe a közelgő amerikai elnökválasztásokkal hozható összefüggésbe. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy Szerbiának résen kell lennie most és valószínűleg el kell fogadnia azokat a feltételeket, amit Amerika kínál, mert az európai közbejárás már más, nem annyira kedvező feltételeket sorakoztathat fel a koszovói ügy megoldásához.

Ker-Lindsay kiemelte, a Fehér Házban szervezett találkozónak több oka is van, egyrészt Donald Trump jelenlegi amerikai elnök – aki újra jelölteti magát a választásokon – az Egyesült Arab Emírségek és Izrael közötti sikeres megállapodás mellett még egy pozitív eredményt kíván felmutatni a nemzetközi diplomácia terén. Éppen ezért véleménye szerint a Belgrád–Pristina-párbeszéd kapcsán inkább politikai tárgyalásokra kerül sor, mintsem gazdasági témájú megállapodásokra, amire a szerb fél számít. Ebben a pillanatban a gazdasági háttere a párbeszédnek mellékes lehet, most nagyobb hangsúlyt kap az a tény, hogy a Balkánon jelenlevő évtizedes problémát Amerika közbenjárásával sikerült megoldani.

Kiemelte ugyanakkor, hogy megtörténhet az is, hogy Trump elfogadja a felkínált gazdasági megállapodást is, de az alapvető cél egy mindenre kiterjedő, végleges megállapodás elérése, ezért gyakorolnak majd súlyos nyomást a szerb elnökre.

Ker-Lindsay szerint Belgrád most kedvező tárgyalópozícióban van, de Koszovó függetlenségének elérése a cél, más alternatíva nincs. Kiemelte, ez egy súlyos üzenet. Ugyanakkor rámutatott, Szerbia eddig okos diplomáciai játékot játszott, és most is kedvező pozícióból ül a tárgyalóasztalhoz, a helyzetet megfordítani – ami Koszovó autonómiája felé vezet – azonban nem tudja.

– Ez a legjobb pozíció, amiből egy olyan megállapodásra lehet jutni, ami önöknek is kedvező... Nem népszerű lépés, de ez a megfelelő pillanat erre. Ugyan alternatíva lehet, hogy Koszovó függetlenségének elismerése vagy visszautasítása kapcsán a döntést a következő öt évre elhalasztják és csak az EU-csatlakozást megelőzően hozzák meg. Ám jobb lenne, ha most születne meg a döntés és a következő öt évben az EU-tagságra koncentrálnának – üzente a brit professzor.