2024. szeptember 2., hétfő

Megfontolt és felelősségteljes fellépés

A szerb küldöttség gazdasági témák megvitatására készül a washingtoni találkozóra

Az Aleksandar Vučić államfő által vezetett szerb küldöttség felelősségteljesen fog viselkedni a washingtoni találkozó során, hiszen az a szándéka, hogy haladást érjen el a Belgrád és Priština közötti gazdasági kérdésekben – emelte ki Marko Đurić, a Koszovóval megbízott iroda vezetője. Hozzátette ugyanakkor, noha a párbeszéd lefolytatása mellett állnak ki, nem fogják tolerálni a diktátumot és a kedvezőtlen megoldásokat. Kiemelte ugyanakkor, hogy a washingtoni tárgyalásokhoz Szerbia kellő tudatossággal viszonyul, hiszen tisztában vannak Szerbia és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok fontosságával, illetve annak a lehetőségnek a jelentőségével, amit az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump és kormánya nyújt, hogy a Belgrád és Priština közötti párbeszédben kompromisszumot találjanak a felek.

Đurić a Happy televízión tett vendégszereplése során kiemelte, az a céljuk, hogy az amerikai útjuk során a szerb küldöttség a gazdaság terén konkrét és kézzelfogható megoldásokhoz jusson, hiszen  alapvetően azt szeretnék elérni, hogy a régió fiataljai lehetőséget kapjanak a határok és adminisztrációs akadályok nélküli utazásra. Elmondta ugyanakkor, hogy bár nem hajlandóak elfogadni semmi olyan megoldást, ami Szerbia lakossága számára nem kedvező, készek a konstruktív és komoly tárgyalások lefolytatására.

Aleksandar Vulin védelmi miniszter ugyanakkor arra hívta fel a televíziós szereplése során a figyelmet, hogy mint minden esetben a Belgrád–Priština-tárgyalás, a washingtoni találkozó sem lesz egyszerű feladat. Bár gazdasági témák kapcsán hívták össze a feleket, várhatóan már kérdésekről is szó esik, hiszen mint Vulin kiemelte, a nagyhatalmaknak mindig saját témakörük.

Kiemelte, az ellenzék egy része Aleksandar Vučićot kiáltotta ki hazaárulónak, aki elárulta Koszovót, holott ő volt az, aki magára vállalta a történelmi felelősséget és tárgyalni kezdett. Kiemelte, tanúja volt annak, hogy a tárgyalások során 2012-ben senki semmit nem kérdezett a szerb féltől, csak kész tények elé állították. Kiemelte, az elmúlt 8 év alatt Vučić elfogadhatott volna bármit, ha úgy akarta volna, ám ezt nem tette meg, hiszen a nép javát tartotta szem előtt, és inkább a küzdelmet választotta.

Aleksandar Vučić keddi sajtótájékoztatóján még csak arról számolt be, hogy tudomása szerint a washingtoni találkozó során a Belgrád–Priština-párbeszéd témája a gazdasági kérdések megvitatása lesz, ám pontos ágendát még nem kaptak. A Szerbiai Rádió és Televíziónak adott nyilatkozatában kiemelte ugyanakkor, hogy Szerbia készen áll minden témakörben párbeszédet folytatni, a döntéseket pedig megfontoltan fogják meghozni.

Aleksandar Vučić és Avdullah Hoti, Koszovó kormányfője Richard Grenell, az amerikai elnök külön megbízottjának meghívására szeptember 4-én ül tárgyalóasztalhoz a Fehér Házban. Eredeti tervek szerint a találkozóra szeptember 2-án került volna sor, de szervezésbiztonsági okokra hivatkozva két nappal elnapolták, hiszen egyes hírforrások szerint a párbeszéden jelen lesz Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke is, ugyanis várhatóan akkor szeretnének ennek a kérdésnek végső megoldást találni.

Vučić kiemelte, nem mondhat semmi rosszat Trump elnök ellen, hiszen ezt egyrészt Szerbia érdekei nem engedik meg, másrészt ez az amerikai elnök a korábbi elnökökhöz képest sokkal barátságosabban viszonyul Szerbiához. Vučić többször is hangsúlyozta, hogy a szerb delegáció minden lehetőségre felkészült, és minden témában kész tárgyalni.

Az előttünk álló washingtoni párbeszéd Koszovón is fontos téma. Fatmir Limaj kormányfőhelyettes a napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy Koszovó kész a párbeszédre Szerbiával, de semmiképpen sem hajlandó technikai szintű tárgyalásokat folytatni, az ő tárgyalócsoportjuk elsődleges célja egymás kölcsönös elismerése.