2024. július 17., szerda

Luther Márton 500 éve

Dr. Reisinger János ismeretterjesztő előadása Zentán

Pontosan 500 év telt el azóta, hogy 1517-ben egy fiatal Ágoston-rendi pap a 95 tételét kiszegezte a wittenbergi vártemplom ajtajára. Noha történelmileg pontosan nem igazolt, ez mégis egy olyan esemény, amely Európát rövid időn belül felforgatta, és az egész világot megváltoztatta. Óriási jubileum, amelyet 2017-ben nem csak a Luthervárosokban, Wittenbergben és Eislebenben ünnepelnek meg illően – hanem a világon még számos helyen, például Zentán is.

Természetesen Luther Márton szerzetes, professzor és reformátor munkásságáról van szó, amiről a héten a Zentai Alkotóházban dr. Reisinger János budapesti irodalomtörténész is elindított egy háromrészes ismeretterjesztő előadássorozatot Luther Márton 500 éve címmel.

Az előadó kiindulópontul az Eric Till rendezésében és Joseph Fiennes főszereplésével készült, Luther című, 2003-as német életrajzi filmdrámát választotta, mely a reformátor életének legjelentősebb 25 évét (1505–1530) dolgozza fel. Luther a XVI. századi keresztény reformáció vezéralakja volt, aki új utakat nyitott a hit felfedezésében. A történet a szerzetesi fogadalomtételnél kezdődik, és végigkíséri Luther belső küzdelmét a felszentelés utáni vágy és az egyházi hierarchiában uralkodó korrupció és képmutatás keltette iszonyodás összeegyeztetésének ellentmondásai közepette. Végül eretnekséggel vádolják, és szembe kell néznie az éppen hatalmon lévő bíborosokkal és hercegekkel, miközben arra buzdítja őket, hogy tegyék elérhetővé a Szentírást az egyszerű hívők számára, valamint az igazságosság és becsületesség útján vezessék az egyházat a hit felé.

A mozi első harmadának megtekintése után Reisinger az egyházi ereklyék és búcsúcédulák történetéről mesélt, kitérve a keresztes háborúkra, a tisztítótűz dogmájára, ezek mellett a történelmi katolikus egyház mindazon anyagi haszonra törekvő tevékenységére, mely azután az egyház megreformálásának szándékáig végül is elvezetett.