2024. július 22., hétfő

Műfaji sokszínűség

Javában tart a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója Topolyán

Szombaton a topolyai szemlén az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad tagjai léptek színpadra.

Boldog szerelemben élni – töredékek Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs életéből című dokumentarista művet láthatta a közönség és a zsűri Figura Terézia rendezésében. Az előadás Nemes Nagy Ágnes levelezésén és egyes versein, valamint Balázs Róma című esszéjén alapszik. A történet két síkon folyik, a jelen és visszaemlékezés síkján, a közönségre bízva ezeknek a síkoknak az elrendezését időben.

Sok kérdés nyitott marad, csak találgathatunk, egyes helyzetekben hogyan reagált ez a két ember. Hús-vér, szenvedélyes embereket mutattak meg a színpadon, akik a szerelem elmúlása után is lélekben, eszmékben, irodalomban hűek maradtak egymáshoz.

Szintén szombaton a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila Színtársulata Đorđe Lebović: Az ezredik éjszaka című műve színpadi változatát adta elő, amely műfaji meghatározása szerint kortárs tündérmese. Rendezője Király Sándor. Az előadásról: Hap és Hep jó barátok már jó ideje. Sokszor járnak át azon az erdőn, amely hol félelmetes, hol barátságos, hol menedék számukra, hol pedig egyenesen a földi pokol. Egy éjszaka azonban történik valami. Mintha valaki meghallotta volna összes panaszukat, és egy varázsló száll alá a Holdról, aki felajánlja, hogy egy éjszaka erejéig különleges erejük lehet. Egyikük úgy dönt, talán él vele, még akkor is, ha esetleg nem lesz képes semmilyen jó cselekedetet végrehajtani, és akkor kővé válik hajnalra. De mi lehet az igazán jó tett, amely egyformán kielégít mindenkit a földön? Pénz? Teremjenek pénzt a fák? Lássanak újra a világtalanok? Vagy folyjon tej és méz a patakokban víz helyett? A választ megtudhatták azok, akik szombat este a topolyai színház nézőterén ültek.

Paprikáscsirke sok humorral, helyzetkomikummal (Fotó: Zoomanoid Multimedia)

Paprikáscsirke sok humorral, helyzetkomikummal (Fotó: Zoomanoid Multimedia)

Vasárnap a kupuszinai (bácskertesi) Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, Sturcz József színjátszó csoportja Szántó Armand–Szécsén Mihály: Paprikáscsirke című zenés bohózatával szerepelt, amelynek rendezője Molnár József. Forgács jómódú vállalkozó, üzletileg nehéz korszakot él át, konzervgyára nem működik igazán. Felesége, Helén és anyósa, Valéria biztatására tőkéstárs után néz, aki millióival megmentheti a bajban lévő vállalkozást, s akit meg is találnak a befektetni szándékozó gazdag amerikai, Mr. Kennedy személyében. Mr. Kennedyt lányával, Liliannal együtt vacsorára várják, hogy a nagy üzletet nyélbe üssék, amikor egyik vendégük – történetesen, aki angolul is tud – lemondja a részvételt, s mint kiderül, így éppen tizenhárman maradnak, ami ugye képtelenség. Találni kell azonnal valakit, aki tud angolul, aki az est színvonalának megfelelő, s aki azonnal mozgósítható! Forgácsnak mentő ötlete támad! Előlépteti Gusztit, a jóképű inast vendégnek, akiről kiderül, hogy ráadásul tökéletesen beszél angolul… Azt, hogy hogyan végződik a fordulatos cselekménnyel, helyzetkomikummal, szatirikus éllel és kitűnő zenével fűszerezett történet, a találkozó közönsége már első kézből tudja.

Hétfőn este a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportja Lőrincz Miklós: Amerikai menyasszony című vígjátékával lépett a találkozó színpadára. A produkció rendezője Lackó Farkas Erzsébet. Ma a muzslyaiak és a bezdániak mutatkoznak be a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján.

Az összeállítás a találkozó Súgó című kiadványa alapján készült. A Súgó elérhetősége: http://www.vmmi.org/hu/rendezvenyek/51/a-vajdasagi-magyar-amator-szinjatszok-xxvii-talalkozojanak-programja.

Nyitókép: Részlet a Színes Szilánkok Diákszínpad produkciójából (Fotó: Zoomanoid Multimedia)