2024. július 17., szerda

Versünnep Fesztivál

Szombaton Csókán lezajlott az amatőr versmondók vajdasági elődöntője

A Versünnep Alapítvány – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Bánffy György Kulturális Szalon együttműködésével – 2017-ben is megrendezi a Versünnep Fesztivált. A rendezvénysorozat tizenkét éve indult útjára azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a magyar nyelven született irodalmi alkotásokra és népszerűsítse a művészi versmondást. A szervezők a fesztivál keretében idén is meghirdették az amatőr versmondók versenyét, amelyre az általános iskolák alsós és felsős diákjai, valamint a középiskolások jelentkezhettek.

A vajdasági elődöntőt szombaton, 10 órai k

ezdettel tartották meg Csókán, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában. Az eseményre mintegy 40 versmondó jelentkezett Vajdaság több településéről. A legjobbak részvételi jogot nyertek a Diákseregszemle döntőjére, amelyet június 3-án rendeznek meg Budapesten, a Pesti Vigadóban, az MMA székházában.

A Versünnep tematikája nyitott, bármely magyar klasszikus vagy kortárs költő magyar nyelven írt költeményével lehetett nevezni, ugyanakkor a szervezők felhívták a jelentkezők figyelmét, hogy 2017-ben a 200 évvel ezelőtt született és 135 évvel ezelőtt elhunyt Arany Jánosra, a 140 évvel ezelőtt született Ady Endrére és a 130 évvel ezelőtt született és 50 éve elhunyt Kassák Lajosra emlékezünk.

Tóth Lívia, a csókai Móra Ferenc MME irodalmi csoportjának vezetője, a rendezvény szervezője lapunknak nyilatkozva elmondta, a korábbi években Szabadkán tartották a vajdasági elődöntőt, ezúttal viszont Csókára esett a választás az esemény megszervezésére, amit ők örömmel vállaltak. Egyébként is nagyon szeretik ezt a fesztivált, a Móra Ferenc MME szavalói már többször részt vettek rajta, és tovább is jutottak a budapesti döntőre, ami igen hangulatos, és nem utolsósorban szakmai táborokon való részvételt lehet ott nyerni, illetve fellépési lehetőséget a Nemzeti Színházban, a magyar költészet napján. A mórások ilyen módon jutottak el korábban erdélyi és balatoni táborokba.

A helyszínen már jó félórával a kezdés előtt nagy és lelkes nyüzsgés fogadta az odaérkezőt: valóban igen szívderítő, hogy ilyen szép számban jelentkeztek a rendezvényre az ifjú versmondók, és hogy rajtuk kívül is számos érdeklődő követte figyelemmel a megmérettetést. Mindenki csak nyerhetett, aki jelen volt, szavaló és néző egyaránt, hiszen a nagybetűs Költeményt ünnepeltük itt meg szombaton – együtt, szeretetben. A legkisebbektől kezdve a felsősökön keresztül a középiskolásokig sokan megajándékoztak bennünket átgondolt és mélyen átérzett szavalatokkal, természetes bájjal és persze a kortárs és klasszikus magyar poéták örök becsű soraival.

A zsűriből Krnács Erika véleményezte hosszabban az elhangzott versmondásokat. Azzal kezdte, mily nagy öröm számára, hogy ezen a jeles szavalóversenyen lehet tagja a bírálóbizottságnak: amikor látja, hogy ennyi résztvevő jön össze, akik egytől-egyig megbecsülik a költészetet, az megnyugvással tölti el, hiszen ők jelentik az utánpótlást, így mindnyájukat dicséret illeti. Utána rátért a fiatalok teljesítményének értékelésére, hangsúlyozva, építőnek szánja bírálatát, és bízik benne, hogy értő fülekre talál. A megfelelő versválasztástól kezdve a jó kiálláson és magabiztos fellépésen keresztül a helyes hangsúlyozásig és lélegzetvételig elemezte az elhangzottakat, valóban a teljességre törekedve, csupa hasznos tanáccsal ellátva a fiatalokat. Ezután következett az eredményhirdetés, amit a gyerekek már izgatottan vártak.

A Krnács Erika előadóművész, Pámer Csilla színművész és Szögi Csaba költő összeállítású zsűri döntése nyomán a következő eredmények születtek:

1. és 2. osztály:

Barna Léda (Muzsla) 1. díj

Molnár Máté (Zenta) 2. díj

Csévári Nina (Temerin) 3. díj

Balunovity Anna (Csóka) különdíj

3. és 4. osztály:

Kiskomáromi Zsolna (Óbecse) 1. díj

Miskolci Bálint (Szabadka) 2. díj

Gombár Viktor (Temerin) 3. díj

5 – 8. osztály:

Horváth Kamilla (Csantavér) 1. díj

Sütő Theodóra (Szabadka) 2. díj

Francia Flavie (Topolya) különdíj

Középiskola:

Dupák Fanni (Csóka) 1. díj

Csabai Orsolya (Zenta) 2. díj

Bagi Natália (Óbecse) 3. díj

Némedi Emese (Szabadka) 4. díj