2024. október 5., szombat

Lefolyástalan

Szófigyelő

A földrajzi szaknyelvben használatos a lefolyástalan melléknév, olyan tóra, lápra, morotvára, medencére vagy más helyre, területre utalnak vele, amelyből vagy ahonnan a víz nem folyhat el, amelynek nincs lefolyása.

A végtavak mindig lefolyástalanok. A lefolyástalan tavak vize csak párolgás útján távozik, és rendszerint sós. Az egyik kivétel a nagy kiterjedésű mocsaras Csád tó, melynek vizét a Chari táplálja, mélysége legfeljebb 5 méter, vize lefolyástalan, de azért édes. Vele szemben a Holt-tenger kifejezetten sós vizű, sótartalma 24%-os. A lefolyástalan területek egy részén a vízfolyások teljesen hiányoznak, más részükbe viszont beletorkollik egy-egy folyóvíz, de nincs belőlük kivezető útja a víznek. Európa legnagyobb folyója, a Volga is lefolyástalan tóba ömlik, mégpedig a Kaszpi-tengerbe, amely a Föld legnagyobb sóstava. A Fertő-tó természetes állapotában lefolyástalan, két felszíni hozzáfolyása van, a Vulka-patak és Rákos-patak. A lefolyástalan vizekből gyakran szikes tavak és a tavakat övező változatos vizes élőhelyek alakulnak ki. A lefolyástalan területeken láperdők keletkezhetnek. A nyírvízlaposok nedves, tocsogós, többségükben lefolyástalan területek, a jégkorszak végső szakaszában és az azutáni hűvös-nedves időszakban alakulhattak ki. A sarirok olyan lefolyástalan sós medencék Líbiában, melyekben időnként víz is felhalmozódhat. Különleges lefolyástalan helynek számít az ún. fagyzug, ez olyan felszíni mélyedés, amelybe minden oldalról beáramlik a lehűlt levegő.

A lefolyástalan szó néha kilép a szaknyelvi keretből, és másutt, publicisztikai vagy hivatalos szövegekben bukkan fel: A felszíni vizek összegyülekezése megelőzhető: tereprendezéssel, amely megszünteti a lefolyástalan mélyedéseket. – A Ladányi úti ingatlanok lefolyástalan udvaraiból kiszivattyúzták a vizet. – Az ingatlan előtti lefolyástalan árkokból kellett átszivattyúzni a vizet. – A kimosódott anyagok a dréncsöveken keresztül egy lefolyástalan aknában gyűltek össze. – Ez már inkább lefolyástalan állóvíz, melynek kezd szaga lenni. – A mentett oldalon a töltés lábánál a lefolyástalan vizenyős területen víz tározódott mind a 12 suvadásnál.