2024. július 17., szerda

Különleges képességűek nyomában

Megkezdte a tehetségek felkutatását az iskolákban a Talentum Regionális Tehetséggondozó Központ

Az óbecsei székhelyű Talentum célja, hogy a kiemelten tehetséges gyerekek a különböző művészeti és tudományágakban megfelelő szakmai, mentori segítséggel fejlődjenek, érvényesüljenek.

A tevékenység felöleli az óbecsei, temerini, törökbecsei, adai, zentai, topolyai, csókai, magyarkanizsai és szenttamási községek hetedikes és nyolcadikos általános iskolás diákjait, valamint a középiskolák diákjait. A három vajdasági regionális központ közül ez az egyetlen foglalkozik magyar nyelven a gyerekekkel, és a diákok természetesen anyanyelvükön vehetek majd részt a körzeti versenyeken is.

Az elmúlt napokban a magyarkanizsai községben (is) azzal a hírrel tértek haza egyes hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy tehetségkutató felmérésre jelölték őket a tanáraik, de hogy mi a kezdeményezés lényege, mikor és hol lesz a tesztírás, arról fogalmuk sincs. Ennél többet a szülőknek sem sikerült megtudniuk, ezért Nikičić Gorant, a horgosi Október 10. Általános Iskola igazgatóját kérdeztem a részletekről.

Elmondta, hogy a horgosi iskola nagyon örült az óbecsei székhelyű Talentum Regionális Tehetséggondozó Központ kezdeményezésének, mert végső ideje, hogy ne csak a problémákkal, a problémás viselkedésű, rossz tanulmányi eredményű diákokkal törődjenek, hanem a tehetségesekkel is, akik közül talán sokan elkallódnak, mert nem fordítanak rájuk kellő figyelmet.

– A stratégia nagyon jó, hogy mentorok foglalkozzanak a tehetséges diákokkal, és remélem, az érintett önkormányzatok támogatni fogják a munkát – jelentette ki Nikičić Goran.

Vera Grifatong, az iskola pszichológusa számolt be a projektumról, amit az óbecsei Helyi Akcióterv a Gyermekért munkacsoport készített. A csoport és a program koordinátora, Börcsök Margarita abból a Thomas Jefferson-idézetből indult ki, hogy „nincs semmi rosszabb, mint egyenlő viszony azokhoz, akik mégsem egyenlők”, valamint abból a törvényszakaszból, amely szerint „a különleges képességekkel rendelkező gyermekeknek joguk van olyan oktatásban és nevelésben részesülniük, amely tiszteli specifikus szükségleteiket”.

Vera Grifatong szerint még nincs információ arról, hol és mikor írják majd a tesztet a kiválasztott diákok, de valószínűleg az adott község területén fogják ezt megszervezni. Szerinte nagyon rövid volt a határidő ahhoz, hogy tájékoztassák a szülőket – Horgoson ez a tájékoztatás a szülők tanácsa révén történt. Egyelőre nem látszik a dolog anyagi vetülete, de remélhetőleg az érintett önkormányzatok támogatni fogják a kezdeményezést.

A terv szerint az első félévben konzultatív előadások keretében készülnek a diákok és a mentorok a kutatómunkára, meghatározzák a kutatóprojektum témáját. Majd a második félévben kezdődik a szakdolgozatok készítése. A munkához a központ teremti elő a legújabb szakirodalmat, publikációkat, hozzáférést biztosít a kiemelkedő laboratóriumokhoz, felszerelésekhez, könyvtárakhoz, levéltárakhoz, egyetemekhez, kutatóintézetekhez… Magyarán: a tehetséges diákok szinte azonnal bekapcsolódhatnak a tudományos-kutató munkába. Ha a mentor szerint a diák megállja a helyét, akkor jogot szerez arra, hogy részt vegyen a körzeti versenyen. A legjobbak a köztársasági versenyre is eljutnak, sőt, lehetőségek szerint külföldre is. A munka a téli és nyári táborokban folytatódik majd, amelyek tovább segítik a tehetségek képességeinek, széleskörű tudásának, személyiségének fejlesztését; a gyerekek megtanulnak kidolgozni egy tudományos-kutatómunkát, elkészíteni egy prezentációt, de lesz a programban személyiség- és önbizalom-fejlesztés is. Fejlesztik a diákok kommunikációs készségeit, elsajátíttatják velük a kreatív tanulási formákat, felkészítik őket a nyilvános fellépésre. A művészeti ágazatokban szakzsűri végzi a szelekciót, amely folyamatosan foglalkozik majd a gyerekekkel, hogy a második félévben már bemutathassák munkájuk gyümölcsét.

Nem mellékes, hogy az óbecsei központ munkáját támogatja a Köztársasági Tehetséggondozó Központ és az oktatási minisztérium is, és hogy a belgrádi központ már több középiskolával és egyetemmel szerződést kötött, ennek köszönhetően a legtehetségesebb diákok felvételi vizsga nélkül beiratkozhatnak ezekbe az intézményekbe.

A pedagógusok örömmel fogadták a kezdeményezést, a szülők – információk híján – kétkedve. Pedig nagyon jó, hogy végre a tehetségek felé fordul a figyelem. Remélhetőleg a mentorok, szaktanárok munkája motiválja majd az iskolákat, önkormányzatokat és felsőbb fórumokat, hogy segítsék ezt a projektumot, a középiskoláinkat és egyetemeinket pedig arra, hogy részt vegyenek a tehetségkutatásban, és helyet adnak a tehetségeknek.