2024. augusztus 18., vasárnap

Közoktatási konferencia

Háromnapos tanácskozás tanárok, tanítók részére Szabadkán

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete háromnapos konferenciát szervez pedagógusok, osztálytanítók, tanárok számára a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon.

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete háromnapos konferenciát szervez pedagógusok, osztálytanítók, tanárok számára a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A tanácskozás csütörtökön 10 órakor kezdődik az egyesület közgyűlésével, az első előadást dr. Benedek András budapesti egyetemi tanár tartja A tanítás-tanulás új dimenziói a digitális pedagógiai térben címmel. A szekciófoglalkozások pénteken 10 órakor kezdődnek, a tanítók szakcsoportjában a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanárai tartanak előadást, dr. Káich Katalin Helytörténet/hazaszeretet, dr. Silling István Nyelvjárások, Samu János A hétköznapi kultúra jellemző szöveghelyei és Gábrityné dr. Molnár Irén A vajdasági magyar közoktatás és felsőoktatás címmel. A közoktatási pedagógia szakcsoportban pénteken tíztől Szabó Győzőné a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet igazgatója beszél a kompetens pedagógusról, majd délután a pedagógusok motivációjáról. Ugyancsak pénteken a magyar nyelv- és irodalom szakcsoportban Sejtes Gyöngyi, majd Bácsi János tanárok tartanak előadásokat az anyanyelv ápolásáról, nyelvészetről, kommunikációról és a szövegtípusok tanításáról.

Szombaton a tanítók szakcsoportjában résztvevők dr. Czékus Géza (Tárgyi hibák a Természet és társadalom tárgy tankönyveiben), dr. Szalai István (Matematikaoktatás a tanítóképzőkben), mgr. Tóth Szilvia (Matematikai játékok), dr. Takács Márta (Szoftvertámogatott matematikaoktatás) előadásait hallgathatják meg, a közoktatási pedagógiai szakcsoportban pedig Szabó Győzőné előadását a pedagógusok társadalmi megítéléséről és a pedagógusok „kiégéséről”. A magyar nyelv- és irodalom szakcsoport tagjainak Maróti Orsolya és Maruszki Judit, a budapesti Balassa Intézet munkatársai a tananyag-elemzésről beszélnek, Kiss Gábor a budapesti Tinta Kiadó képviseletében pedig a számítógép felhasználásáról a szakszótár készítésben.