2024. augusztus 18., vasárnap

Tanulós szünidő

A minisztérium határozata szerint kötelező az iskolákban kiegészítő illetve emelt szintű oktatást szervezni a téli szünidő idején

Szabadka község néhány iskolájában már decemberben eleget tettek a minisztériumi határozatnak, és megszervezték a pót- és az emelt szintű oktatást. A tapasztalatokról a palicsi Miroslav Antić Általános Iskolában és a szabadkai Bosa Miličević Közgazdasági Iskolában érdeklődtünk.

Szabadka község néhány iskolájában már decemberben eleget tettek a minisztériumi határozatnak, és megszervezték a pót- és az emelt szintű oktatást. A tapasztalatokról a palicsi Miroslav Antić Általános Iskolában és a szabadkai Bosa Miličević Közgazdasági Iskolában érdeklődtünk.

- Minden tantárgyból megszerveztük a pót- és az emelt szintű oktatást december 26-án, 27-én és 28-án - hallottuk Csákány Erzsébettől, a palicsi iskola igazgatónőjétől - Nincs meghatározva, hogy hány napon hány órát kell tartani. Széthúzhattuk volna ezt több napra is, de azt szerettük volna, hogy a gyerekeknek legyen téli szünidejük is, nem sok értelme lett volna naponta csak 45 percre behívni őket az iskolába az egész téli szünidő ideje alatt. E három nap alatt minimum hat órát tartottunk egy-egy tantárgyból, de volt, amelyikből többet is. Az alsósokkal tanítónők foglalkoztak, a felsőben pedig a tanárok vagy pótórát tartottak, vagy szakcsoportos foglalkozásokat szerveztek. Úgy beszéltük meg, hogy minden tanár szervez valamit, hiszen nem lehet az, hogy csak néhányan vesznek részt ebben a munkában. A diákok számára ez nem volt kötelező, önként jöhettek be az iskolába. Törvény szerint egyébként is kötelező a tanároknak pótoktatást, emelt szintű órákat tartani a tanulóknak, a tartományi határozat annyiban újdonság, hogy most először kell a téli szünidőben ilyet csinálni. Amikor az évi kalendáriumot megkaptuk, abban olvasható, hogy a téli szünidőben pót- és emelt szintű oktatást kell tartani. Nálunk a palicsi iskolában azért azt is szem előtt kell tartani, hogy ide járnak a ludasi és a nagyradanováci diákok is, és őket nem kötelezhetjük, hogy beutazzanak, hisz ilyenkor iskolabusz sem jár. Tehát a diákok szabadon választhattak, hogy bejönnek-e vagy sem. Vegyesen fogadták mindezt, mert ugye, aki jó tanuló, érdeklődő, az valószínűleg szívesen látogatja a szakcsoportokat is, és ha valaki versenyre készül, nem sajnálja az időt a felkészülésre, s ezek a diákok becsületesen be is járnak, ám a gyengébb tanulókat igen nehezen lehet rávenni, hogy elmenjenek még a pótórákra is. Nem érdekli őket, hogy egyesük van-e vagy sem. Nem tudom, másik iskolában ez hogy működik, de itt úgy beszéltük meg a tanárokkal, hogy jegyezzék fel, ha az egyesre álló tanulók nem jelennek meg a pótórákon. Egyesre, vagy egyes és kettes között álló diáknak csak a javát szolgálná, ha elmenne ezekre az órákra. Szakcsoportok működnek tanév közben is. Most például együttműködünk egy non-profit szervezettel, mintegy húsz diákunk tanulja, hogyan kell kezelni a különböző stresszhelyzeteket.

A Bosa Miličević Közgazdasági Középiskolában is megszervezték a pót- és az emelt szintű oktatást, a program folytatódik. Minderről Igor Bem igazgatót kérdeztük, aki elmondta, mától péntekig tartják ezeket a foglakozások a délelőtti órákban, 8 és 12 óra között, szinte minden tantárgyból. Nem ez az első alkalom, ebben az iskolában is szerveztek már pót- és emelt szintű órákat december végén. A program az eddigi tapasztalatok szerint sikeresnek mondható, minden tantárgyból jöttek diákok.

Fotó: archív

A diákoknak nem kötelező a háromhetes vakációból néhány napot az iskolában tölteni