2024. július 16., kedd

Az akvarellfestészet zászlóvivője

Németh Mátyás temerini amatőrfestőnek, a Magyar Szó nyugdíjas fotóriporterének szeptemberi, Esztergomban az Élményfürdő Galériájában megrendezett kiállítása sikeréről annak idején lapunk is beszámolt. Rendhagyó, hogy ugyanazt a festőt, ugyanabban a városban, nagyon rövid időközben újabb kiállítás megtartására kérjék fel. Németh Mátyással ez történt. A Dobó Katalin Gimnázium kiállítóhelyén decemberben volt kiállítása. A két esztergomi kiállítást megelőzően Temerinben márciusban és júliusban láthatta a közönség képeit.

A Hídlap című helyi lapban nagyon jó kritika jelent meg kollegánk munkásságáról. Egyebek mellett ez olvasható: Az 1939-ben született alkotó, aki nem mellesleg az ottani Magyar Szó című napilap fotóriportereként is dolgozott, a balladai magyar táj szerelmeseként készítette akvarelljeit. A közel ötven alkotás mindegyike tájkép, s ami legelsőként szembeötlik a műveket nézve, az az, hogy az alkotó erélyes zászlóvivője e műfajnak. A képek emellett, vagy tán épp ezért kissé komorak, a színválasztás szerint a fonnyadást szülő halványzöldek, barnák és sárgák dominánsak a kompozíciókon. A képek többsége pátosszal teli, ez így elsőre még nem annyira izgalmas, hisz a magyar táj, a magára hagyott alföldi tanya, a szélben búsan hajlongó fasor, a sárba vesző szekérút, a lomhán hullámzó nádas már mind-mind ismeretes látvány szemünknek. Annál inkább jóleső érzés mindezt ismét végignézni, hogy a tárlathoz illesztett biográfián azt olvassuk, Németh Mátyás művei Temerintől, Tordán, Bécsen, Maintalon Ausztrálián, Anglián, Franciaországon, Egyesült Államokon, Litvánián, Németországon át egészen Japánig ismertek. Vajdasági kollégája egy helyen azt írja róla: „festőként, érdekes módon az akvarellhez nyúl, ami a fotóhoz hasonlóan a pillanat művészete. Mint a fotónál, e berkekben is gyorsan és határozottan kell dolgozni, mert a technikából adódóan nem lehet később javítani”. Mint a kiállításból látható, a balladák helyszínének is felfogható, horizontális rápillantásokban semmi korrigálnivaló nincs. Németh Mátyás egyetlen ecsetvonást sem végzett rosszul…

Terveiről Német Mátyás lapunknak elmondta, hogy 2009-ben is négy kiállítása lesz: az év elején, majd júliusban Illés-napkor Temerinben, majd pedig Esztergomban és Dunaújvárosban.