2024. július 17., szerda

Lajkó Félix Európa idei kulturális fővárosában

Február magyar hónap lesz Mariborban – Máris láthatóak finn, észt és magyar művészek munkái

Kiállításokkal, koncertekkel és irodalmi esttel mutatkozik be a magyar kultúra február folyamán Mariborban, Európa egyik idei kulturális fővárosában (EKF) – hívta fel a figyelmünket Végi József , a Muraközi Magyar Rádió felelős szerkesztője. A szlovéniai magyar nagykövetség hathatós támogatásával valójában már január derekán megkezdődtek a magyar vonatkozású események, két kiállításon magyar alkotók művei is szerepelnek. Finn, észt és magyar művészek munkáit – köztük Makovecz Anna műveit – textil- és ékszerkiállításon tekinthették meg a Mariborba látogatók, míg egy másik tárlaton a három országból 28 képregényrajzoló alkotásait állították ki.

Ez volt a bevezető, igazából februárban tobzódnak majd a magyar jellegű események. Kiállítást rendeznek Victor Vasarely alkotásaiból, megnyitnak egy Zsolnay-kincseket bemutató tárlatot – az Antal-Lusztig-gyűjtemény becses darabjai is láthatóak lesznek –, ami tehát nem hagyományos kerámia bemutató lesz, hanem a gyár történetét tárja fel a kiállított tárgyakkal, egyúttal bemutatja azt a fordulatot is, ahogyan a gyárból kulturális negyed vált. Ezt követően Budapest Positive címmel a Pro Cultura Urbis alapítvány tárlata is megnyílik a nagyközönség számára.A magyar kultúrmisszió jegyében lép fel a Baltic-Hungarian Jazz Quartett – Oláh Kálmán és Barcza Horváth József közreműködésével –, valamint koncertet ad Bogányi Gergely és Lajkó Félix is.
A két évvel ezelőtti Európai Kulturális Főváros, Pécs közreműködésével a Jelenkor folyóirat irodalmi estet tart február 17-én, ugyanis a pécsi és maribori szervezők már 2009 óta együttműködnek, és több közös programban már részt vett a két város. Alig egy héttel ezután a zalaegerszegi Griff Bábszínház vendégjátékaként elevenedik meg Mariborban János vitéz története.

A kulturális fővárosság jegyében Szlovénia második legnagyobb városa, Maribor saját költségvetéséből és a szlovén kulturális minisztérium finanszírozásában új bábszínházat épített, és felújították a nyitórendezvénynek is helyet adó Leon Štukelj teret. Az EKF rendezvényeire – amelyek hat partnertelepülésen is zajlanak – összesen 21,5 millió eurót költenek. Ebből a rendezvényekre 16 millió eurót fordítanak, a fennmaradó összeg reklámra, kommunikációra, marketingre és hasonló költségekre megy – nyilatkozta a sajtónak Suzana Zilić Fišer, a programsorozat főigazgatója, aki abbeli reményének adott hangot, hogy a folyamatosan növekvő városlátogatók száma idén elérheti a 100 ezer főt is a kulturális fővárosságnak köszönhetően.

Az év folyamán mintegy négyszáz kulturális rendezvény várja a városba és a környékre érkezőket. Az egész éves programsorozat eseményeiről egyébként a www.maribor2012.eu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.