2024. július 17., szerda

Együttműködés elodázva

A budapesti Új Színháznak mától új vezetősége van – A „régi csapat” az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban játszotta utolsó előadását, a belgrádi Egon Savin rendezte Erdőt

Részlet az előadásból

Tegnap reggel 8 órakor megtörtént a kulcsátadás a budapesti Új Színháznál, Márta István eddigi igazgató átadta a kulcsokat a helyére kinevezett Dörner Györgynek – hallottuk az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban megrendezett tegnapi sajtótájékoztatón, ahol az este 19.30 órai kezdettel meghirdetett előadást, Osztrovszkij Erdő című művét Egon Savin belgrádi rendező által adaptált és színre állított művét harangozták be. Tekintettel arra, hogy az újvidéki vendégszereplés időpontja sem esett véletlenül épp január 31-ére, vagyis a régi vezetőség szimbolikus utolsó munkanapjára a társulatnál, elsősorban az igazgatócserét megelőző eseményekről, megrázkódtatásokról ejtett szót a társulat három jelenlevő tagja: az újvidéki származású Balla Ildikó , valamint Gáspár Sándor és Almási Sándor színművészek, míg a színigazgató az ígéretek szerint az esti órákban érkezett Újvidékre.

A magyarországi vendégeket üdvözölve Aleksandar Milosavljevićszínházigazgató leszögezte, egy színtársulatnak sem kedvez a bezárkózás, így az általa vezetett újvidéki Szerb Nemzeti Színház is sokrétű együttműködésre törekszik más társulatokkal. Sajnos, mire ez az együttműködés az Új Színházzal beért volna, az igazgató szavai szerint a magyarországi társulat életében olyan „törvénytelenségekkel gázoltak bele, ami még magyarországi körülmények között is feltűnő. Épp ezért az együttműködés minden bizonnyal jobb időkre fog várni”. Egon Savin belgrádi rendező elragadtatással szólt az Új Színházban töltött öt hetéről, amikor rekordidő alatt elkészültek az előadással. Mint fogalmazott, ez a rendkívüli munkahatékonyság annak köszönhető, hogy az alkalmazottak szokatlanul fegyelmezettek és odaadóak hivatásukkal szemben. Külön dicsérte a társulat – a magyarországi körülmények között is elsőosztályú – műszaki felkészültségét.

A tegnap esti előadást megelőzően nyilatkozatot olvastak fel a Szerb Nemzeti Színházban, melyben február 1-jét európai színházi tolerancia-napnak hirdetik ki, és felszólítják a kontinens színtársulatait, hogy társuljanak a felhíváshoz. A nyilatkozat szerint „ahelyett, hogy elítélnék Budapestet, mivel az ország egyik legjelentősebb színházi intézményét átengedi jobboldaliságát nyíltan vállaló új igazgatónak, inkább a toleranciára, a különféleség és az egyenlőtlen helyzetben levőkkel való szolidaritásra szólítanak fel”. A nyilatkozatot C. Bernd Sucher, Markus Kupferblum és más színházi rendezők, színészek írták alá. Elképzelésük és reményeik szerint ezentúl február 1-jén Európa minden színházában előadás előtt felolvassák a nyilatkozatot.