2024. július 17., szerda

Multimediális elektrotechnikus szak az újvidéki Pupinban

Az újvidéki Mihajlo Pupin Villamossági Szakközépiskola az első az országban, amely magyar nyelven is megnyitja a multimediális elektrotechnikus szakot. Az idén is 30 helyet tartanak nyitva a szeptemberben induló magyar tannyelvű első osztályos tagozaton – a multimediális szakon.

Tavaly – egyes magyar szaktanárok igyekezetének eredményeként – hosszú idő után sikerült feltölteni a tagozatot, így ma harmincan vannak a jelenlegi magyar elsősök.
A multimédia-szakon a klasszikusnak számító szaktantárgyakon (pl. elektrotechnikai alapismeretek, számítógépek alkalmazása az elektrotechnikában, elektronika, villamossági mérések, gyakorlati oktatás) kívül több szűkebb értelemben vett szaktantárgy is van: információs-kommunikációs technológiák, digitális berendezések és számítógépek, multimediális szoftver audiotechnika, videotechnika, multimediális szolgáltatások, multimediális technikák, multimediális kommunikációk, műszaki dokumentáció készítése és nem utolsósorban multimediális tartalmak gyártása.
A viszonylag új szak tehát ötvözi a számítógépes és a multimediális tananyagot, továbbfejlesztve az egykori rádió-televíziós szakot, ami természetes is, hiszen számítógépek, programozás nélkül elképzelhetetlen a mai média.
Az újvidéki villamossági szakközépiskola egyébként igyekszik folyamatosan korszerűsíteni az oktatáshoz szükséges technikát. Tadić V. László magyar szaktanárnak óriási szerepe volt abban, hogy az iskola korszerű felszerelést tudott szerezni a távközlési és informatikai tantárgyakhoz.
Márton Attila szaktanártól azt is megtudtuk, hogy a magyar szaktanárok kis csapata az idén is körbejárja az újvidéki, temerini, szenttamási és a többi dél-bácskai magyar nyolcadikosokat, mint mondta, toborozni az új szakra.