2024. július 17., szerda

XL, azaz a nagyok világa

Hetvenkét bemutató a jubiláris, 40. belgrádi nemzetközi filmfesztiválon – A világ neves fesztiváljainak legjobbjai közül csupán A némafilmest nem sikerült beszereznie a szervezőknek
Almodóvar: A bőr, amelyben élek

Terrence MalickAz élet fája című cannes-i Arany Pálma-díjas filmje nyitja meg a jubiláris 40. belgrádi nemzetközi filmfesztivált, a FEST-et. Az idei rendezvénynek a szervezők szeretnének egyfajta jubiláris töltetet adni, kiállításokat szerveznek, eminens vendégeket hívnak, monográfiát jelentetnek meg, s nem győznek emlékeztetni, hogy a négy évtized alatt a közönség közel 4000 játékfilmet nézhetett meg, a nézőknek a száma pedig eléri a csaknem 4 milliót. Így nem véletlen, hogy ezt a mottót adták a rendezvénynek: XL, azaz a nagyok világa.

Hogy mennyire kerül idén a FEST közönsége a „nagyok” társaságába, kiderül majd a február 24-én kezdődő és tíz napon át tartó fesztiválon, melyen Terrence Malick mellett olyan neves rendezők legújabb filmjei kerülnek vetítésre, mint Roman Polanski (Az öldöklés istene), David Cronenberg, Gus Van Sant (A nyugtalanság kora), Aki Kaurismäki (Kikötői történet), Nanni Moretti (Van papánk!), Lars von Trier (Melankólia), Clint Eastwood (J. Edgar), Pedro Almodóvar (A bőr, amelyben élek), Jodie Foster (A hódkóros). Az Oscar-díjra esélyes Steven Spielberg (Hadak útján), Alexander Payne (Utódok), Chris Weitz (A Better Life), Phyllida Lloyd (A Vaslady), George Clooney (A hatalom árnyékában), Cary Joji Fukunaga (Jane Eyre), Nicolas Winding Refn (Drive – Gázt!) is itt lesznek, ők Malick fesztiválnyitó filmjével összesen 20 Oscar-jelölést tudhatnak magukénak.

A FEST természetéből adódóan azokat a filmeket igyekeztek csokorba gyűjteni, melyek tavaly a legjelentősebb filmfesztiválokon, tehát Cannes-ban, Velencében, Torontóban, Berlinben, Karlovy Varyban, Rómában, Mannheimban, Rotterdamban elismerésben részesültek.

Az idei rendezvény szervezői bejelentették, hogy 72 filmbemutatót tartanak (ebből 40-t a FEST igazgatósága, a többit pedig a szerbiai forgalmazók szerezték be), és hogy a szerb származású Peter Bogdanovich, neves hollywoodi rendező nyitja meg február 24-én a Száva Központban, majd március 4-én Dinko TucakovićDoktor Rej i đavoli című filmje zárja – közölte többek között Miloš Paramentić, a FEST igazgatóságának vezetője. Ivan Karl szelektor szerint sikerült megőrizni a hagyományt, miszerint a FEST marad a fesztiválok fesztiválja, tehát a sikeresen szereplő fesztiválfilmek keresztmetszetét adja. Idén is több programba csoportosították az alkotásokat, melyek közül csupán az Európa Európán kívül versenyjellegű. A szervezők sajnálattal közölték, hogy az ugyancsak Oscar-esélyes Michel HazanaviciusA némafilmes (The Artist) filmet nem sikerült beszerezniük. De bemutatjákPuriša ÐorđevićPlašim se, da li se sve razume dokumentumfilmjét és Miroslav Stamatov fiatal rendező Zalet című kisfilmjét, melynek a FEST társfinanszírozója, ily mód támogatva a hazai filmet.

A fesztivál költségvetése 400 ezer euró körüli összegre rúg, aminek jelentős részét az eladott jegyekből biztosítják. Egy-egy fesztiválon akár 100 ezer belépőjegyet is értékesítenek. Nagy támogatói is vannak a rendezvénynek, pl. Belgrád városa 7,5, a művelődési minisztérium pedig 3 millió dinárral támogatja az idei fesztivált. A jegyeket egyébként már árusítják a belgrádi rendezvényre, az ár változatlan 150–300 dinár, csupán a megnyitó est drágább, 500 dinár.

A FEST-filmek esetleges újvidéki bemutatójáról egyelőre nem sikerült biztos információt szereznünk.