2024. július 17., szerda

A nagyok világában

Belgrád mellett Újvidéken is megkezdődött a FEST – Érkezik A némafilmes
Menzel és Bogdanovich üdvözlik a 40. FEST közönségét (Fotó: Beta)

XL, azaz a nagyok világa mottóval pénteken este Belgrádban megkezdődött a jubiláris 40. FEST, egy nappal később pedig az újvidéki Arena Cineplexben vette kezdetét a mintegy tíznapos filmmustra, melynek során 20, a belgrádi rendezvényen is szereplő filmet mutatnak be. Az utolsó helyig megtelt belgrádi Száva Központban a szerb (rumai) származású Peter Bogdanovich, valamint a cseh Jiří Menzel filmrendezők, Újvidéken pedig csak ez utóbbi indította útjára a rendezvényt.

Menzel az újvidéki Arena Cineplexben egy rövidke mondattal megnyitottnak kiáltotta ki a fesztivált. Újságíróknak azonban kifejtette, hogy nem tartja nagyra a szerbiai filmfesztivál nyitófilmjét, szerinte unalmas, és egyetért azokkal, akik azt mondják róla, hogy a király meztelen. Viszont elismerően szólt A némafilmesről, amikor a legjobb tavalyi filmekről kérdezték, mondván, megfelelően használja a filmnyelvet. Újvidéken és Belgrádban is a Hollywood elleni örök lázadó, Terrence Malick Az élet fája című cannes-i Arany Pálma-díjas filmjét nézhette meg a közönség elsőként, annak a ritkán megszólaló művésznek az alkotását, akinek negyven év alatt ez csupán az ötödik filmje.

Belgrádban több mint hetven film kerül vetítésre március 4-éig, a nagy fesztiválfilmek, továbbá az Oscar-díjra jelöltek java része ott lesz. A korábbi bejelentésekkel szemben Michel Hazanavicius A némafilmes (The Artist) filmjét sikerült beszerezni, így Újvidéken is vetítésre kerül, méghozzá a március 6-ai zárónapon. A némafilmes egyébként a francia Oscar-díjnak számító César-díj kiosztóján tarolt péntek este, a fekete-fehér filmet hat szoborral – köztük a legjobb francia filmnek járóval – jutalmazta a francia filmakadémia, s mire ezek a sorok megjelennek, kiderül, hogy a vasárnap éjszakai, 84. Oscar-díjkiosztón jutalmazzák-e a legjobb külföldi film kategóriában.

Az idei FEST-en Terrence Malick mellett olyan neves rendezők legújabb filmjei kerülnek vetítésre, mint Roman Polanski (Az öldöklés istene), David Cronenberg, Gus Van Sant (A nyugtalanság kora), Aki Kaurismäki (Kikötői történet), Nanni Moretti (Van papánk!), Lars von Trier (Melankólia), Clint Eastwood (J. Edgar), Pedro Almodóvar (A bőr, amelyben élek), Jodie Foster (A hódkóros). Az Oscar-díjra esélyes Steven Spielberg (Hadak útján), Alexander Payne (Utódok), Chris Weitz (A Better Life), Phyllida Lloyd (A Vaslady), George Clooney (A hatalom árnyékában), Cary Joji Fukunaga (Jane Eyre), Nicolas Winding Refn (Drive – Gázt!), melyek zömét Újvidéken is megnézhetik az érdeklődők. Az Arena Cineplexben egyébként a bemutatók 19 és 22 órakor kezdődnek, az ismétlések másnap 16 és 17 órakor. A belépőjegy 300, illetve a délutáni ismétlések esetén 200 dinár.