2024. július 17., szerda

Egyharmada már licenchez jutott

Közel ötszáz oktatásügyi foglalkoztatott vizsgázott eredménnyel szerb vagy a nemzeti közösségek nyelvén a tartományi szervek szervezésében tavaly év vége óta

Állandó mozgásban van az oktatási és nevelési rendszer a tartományban, ú gy mozog, akár az élő szervezet, és kihatással van mindannyiunk életére. Mindebben titkárságunk partnere kíván lenni az oktatási intézményeknek, arra törekszik, hogy megteremtse az egyensúlyt multikulturális közösségünk specifikus oktatási viszonyaiban is – mondta Deli Andor tartományi oktatásügyi, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár azon a tájékoztató jellegű értekezleten, melyet csütörtökön tartottak az újvidéki Master Központban a nyolcadszor megrendezett Útmutató oktatási vásár keretében. A közel félszáz középiskolát, felsőoktatási intézményt, állami-, illetve magántulajdonú oktatási intézményt felvonultató vásár vasárnap zárja kapuit, nyitónapjának egyik fő eseménye pedig az Oktatás a multikulturális Vajdaságban elnevezésű értekezlet volt, melyen a tartományi oktatásügyi titkárság és a Vajdasági Pedagógiai Intézet munkatársai ismertették tevékenységüket és főbb projektumaikat.

Az óvónők, tanárok, más szakmunkatársak immár kötelező licencének (munkaengedélyének) kiadását tavaly évvége óta végzi a tartományi titkárság. Slobodanka Stanković-Davidov segédtitkár szerint eddig közel 500 jelölt vizsgázott eredménnyel szerb, vagy a nemzeti közösségek nyelvén. Ez az érintettek egyharmada. A titkárság az új tanév kezdetéig szeretné lebonyolítani a már licencért folyamodottak ügyét, hogy a 2012/13-as tanévtől normális mederbe terelje a licencek kiadását.

A Vajdasági Pedagógiai Intézet nevében Erdély Lenke igazgató a tanárok szakmai továbbképzéséről szólt. Az intézet tavaly óta szervezi meg a tanítók továbbképzését, ami pályázat meghirdetésével kezdődik. Tavaly 18 akkreditált programot szerveztek magyar és szlovák nyelven, idén pedig 23 programot terveznek a magyar és a szlovák mellett ruszin, ukrán, horvát és roma nyelven.

Egyébként az elmúlt hét évben a tartományi kormány multikulturális és toleranciát szorgalmazó projektumaiban mintegy 300 000 14–19 éves fiatal vett részt, közöttük a Toleranciakupában, az Ismerjük-e egymást elnevezésű tévévetélkedőben, az Etno-nap című iskolai rendezvényen, az Együtt élni kiállításon, a különféle oktató jellegű utazásokon. Mindezek a rendezvények csupán részei a tartományi szervek azon igyekezetének, hogy egymás alaposabb megismerésével visszaszorítsák a nemzetek közötti feszültséget.