2024. július 17., szerda

Az orosz Beduin a legjobb

Belgrádban 120 ezer néző fordult meg a jubiláris 40. FEST vetítésein – Az öt Oscarral jutalmazott, A némafilmes című filmet mutatták be tegnap este ráadásként

Stílusosan, filmbemutatóval zárult Belgrádban a jubiláris 40. FEST a hétvégén. Dinko TucakovićDoktor Rej i đavoli (Ray doktor és az ördögök) című filmjének bemutatója mellett a Száva Központ közönsége részese lehetett a nemzetközi filmfesztivál versenyprogram legjobbja kikiáltásának, az Európa Európán kívül elnevezésű program legjobbjának megtisztelő címét az orosz Beduin című film érdemelte ki, rendezője Igor Voloshin. A nemzetközi zsűri elnöke, Darko Bajić adta át a díjat, aki indoklásában a rendező mesteri képességeit dicsérte, azt, ahogyan egy modern mesét a film nyelvére képes átültetni, és ahogyan ezen a történeten át a színészeket vezetni tudja. Ezenkívül a zsűri a bátor debütálásért különdíjban részesítette Aldo Tartozzi fiatal rendezőt. A fesztivál kritikusainak Fipresci díját Aki Kaurismäki a Kikötői történet című alkotásáért érdemelte ki, a különdíjat pedig Sebastián Borensztein argentin rendező kapta. A fesztiválon bemutatott filmek legjobbjának járó Nebojša Đukelić díjat idén nem ítélték oda.

Újvidéken is – ahol mintegy 20 FEST-filmet nézhetett meg a közönség a Belgrádban műsoron szereplő 72 közül – tegnap zárult a fesztiv ál. Ahogy Belgrádban is, úgy Újvidéken is mintegy ráadásként vetítették Michel Hazanavicius A némafilmes (The Artist) öt Oscarral díjazott filmjét. Valójában ezzel vált véglegessé az idei filmfesztivál. A hétfői adatokat leszámítva Miloš Paramentić , a rendezvény igazgatója a sajtónak nyilatkozva elmondta, a film nem veszített népszerűségéből, mert a fővárosban 102 ezer belépőjegyet adtak el, a vetítésekre pedig nem kevesebb mint 120 ezer néző volt kíváncsi.