2024. július 17., szerda

Művei beilleszthetők a kortárs művészetbe

Tizennyolc évvel halála után megnyílt Markulik József első önálló magyarországi kiállítása

A neves szegedi REÖK-palotában (Regionális Összművészeti Központ) a hétvégén megnyílt Markulik József képzőművész, teoretikus, pedagógus önálló kiállítása. A csantavéri születésű, 18 évvel ezelőtt elhunyt képzőművész műveit önálló kiállításon először láthatják Magyarországon. A sokszínű alkotó mértanias, enformel, konstruktivista alkotások, a szórópisztollyal és fröcskölt technikával készült nonfiguratív sorozatok, a grafikák, a talált tárgyak, és a térplasztikák az alkotó életművének különböző korszakába nyújtanak betekintést.

Mint azt Markulik Balázstól, a művész fiától megtudtuk, Ninkov K. Olga művészettörténész megnyitóbeszédében elmondta, hogy a csantavéri képzőművész, teoretikus munkássága a szegedi művészeti térképen ezidáig fehér folt volt, mindannak ellenére, hogy közös tárlatokon több magyarországi városban is – pl. Balatonbogláron, Hódmezővásárhelyen, Kaposváron – szerepelt munkáival. A 70-es, 80-as, 90-es években készült képek, szobrok teljes mértékben beilleszthetők a mai kortárs művészetbe, a maguk idejében pedig időszerűek voltak és a közép-európai művészeti törekvések élvonalában helyezkednek el.

Markulik képzőművészeti alkotótevékenységét nagy mértékben meghatározta elmélkedő alkata, írásait többek között lapunk is közölte. Naplójegyzeteit, művészeti kritikáit, verseit tartalmazó Torzóban maradt életmű című könyve 17 évvel a halála után, 2011-ben jelent meg, melynek bemutatója szintén a szegedi REÖK-palotában, a kiállítás kereteiben, március 30-án lesz.

A kiállítás – melynek kurátora Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK művészeti vezetője –, március 3-ától és április 8-ig látogatható.