2024. július 17., szerda

Pokol a konyhában

TÉVÉJEGYZET

Belgrád egyik külvárosában áll a Kontesa étterem, melynek tulajdonosa hónapok óta Saša Mišićről és a Pokoli konyháról álmodozik. A férfi nem más, mint egy világot járt szakács, aki a Európa számos exkluzív éttermében kipróbálta fakanalát. A Pokoli konyha a Prva televízió szerda esténként sugárzott (hosszú reklámblokkokkal együtt) csaknem egyórás tévéműsora, melyet ez a bizonyos szakács vezet, feladata pedig a rosszból jó éttermet varázsolni. Ez gyakran nem egyszerű feladat. Mint ahogyan nem könnyű a tévé nyelvére sem átültetni a történteket, és azt 30-40 percbe bepréselni. A Pokoli konyha emlékeztet a Masterchefre, de az olyan típusú tévéműsorokra is, melyben valamire megtanítják a jelentkezőt (takarítás, energiatakarékosság, öltözködés, testépítés...). Mindenesetre eltér a legtöbb szokványos, bejáródott „főzőcskés” műsortól, és már csak ezért is érdekes. Merthogy a kereskedelmi tévék műsorainak (is) köszönhetően a gasztrobiznisz felfutott, show-t csinálnak a főzésből.

Ha ezt mondjuk: show, nemcsak Jamie Oliverre, Gordon Ramsay-re, Nigella Lawsonra gondolunk, hanem a „kis” nyelvterületek „főszakácsaira” is, a legtarkább főzős műsorok sokaságára, melyek remek reklámnak bizonyultak, sőt nem egy esetben a levakarhatatlan celebek kifutópályájának.

A szóban forgó Kontesába négy nap szállt ki a tévéstáb, és alaposan felforgatta a bent dolgozók életét. A tulajdonosról nem lehetett kinézni, vezeti-e az éttermet, vagy az vezeti őt. Fia, a társtulajdonos nem sokat törődik sem az anyjával, sem a vállalkozással, a konyhában két zsörtölődő szakács: anya és lánya dolgozik, akik inkább egymással, mint a munkájukkal foglalkoznak, a pincér alapvető szakmai követelményekről is megfeledkezve, amolyan balkánias lezserséggel veszi az akadályokat, a vendéglő külleme katasztrofális, a higiénia annál is rosszabb. Mit tehet egy tévéstáb mindez ellen? Az e héten sugárzott küldetés tanúsága szerint ilyen rövid idő alatt is járhatunk eredménnyel, bár a kritika, a jó tanács csak idővel hozhatja meg gyümölcsét. Ezt a néző már nem láthatja, legfeljebb, ha felkeresi a szóban forgó vendéglátóipari létesítményt. (A látottak alapján azért inkább nem.)

Mindenesetre a tévéműsorból valamit megtanulhatunk. A szakmabeliek különösen. A néző szintúgy: mire figyeljen oda, ha leül étkezni egy ismeretlen vagy akár ismerős helyen. Feltehetőleg a műsor készítői is tanulnak még. Nem könnyű feladat ugyanis négy nap történéseit úgy összezsugorítani egy tévéműsorban, hogy az emészthető és élvezhető legyen, hogy a néző meggyőződhessen az étteremben és a személyzet fejében lejátszódó változásokról. Ha nehéz is, mégis ez a műsor készítőinek a feladata. S ez nem sikerült töretlenül. Akárcsak a Kontesa sült krumplija.

Az erények közé sorolnám a kapcsolattartást, és a nézők felé tanúsított nyitottságot. A Prva honlapján a műsorkészítők elérhetősége megtalálható. Aki elég bátor, hogy elviselje a kritikát és az esetleges nyilvános megszégyenülést, az vállalva a kockázatot, tanulhat, és egyidejűleg ingyen reklámot is kaphat egy meglehetősen közkedvelt tévécsatornán.