2024. július 17., szerda

Urbán András háromszor

A brutalitás lesz az egyik fő jellemzője a Nagykikindán megrendezésre kerülő 62. Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiváljának

Húsvét után, április 16-a és 22-e között Nagykikinda lesz a házigazdája a 62. Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiváljának, mely a legrégebbiek közé tartozik az országban. Ana Tasić színházkritikus, szelektor 32 tavalyi előadás közül 11-et javasolt a fesztiválra, ezek közül négy gyermekelőadás. A mezőny kivételesen erős, a kiválasztott (felnőtteknek szóló) előadások egyik fő jellemzője a brutalitás (a hétből hat esetében), de végighúzódik rajtuk a dokumentáló szándék, a történelem, és erőteljesen felvillannak a musical elemei is – hangsúlyozta a szelektor a tegnap Újvidéken megtartott sajtótájékoztatón. Véleménye szerint kitapintható a színházak intő szándéka a közönség felé, az igyekezet, hogy a nézőket ráébressze, esetenként rádöbbentse bizonyos üzenetekre.

A közönség az esti műsorban megtekintheti az Újvidéki Színház Marat the Sade előadását, melyet Urbán András állított színre, a nagybecskereki Toša Jovanović Színház Zla žena előadását Egon Savin rendezésében, az újvidéki Ifjúsági Színház Povodom galeba – Csehov után szabadon előadását Boris Liješević rendezését, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Seobe (Örökös vándorlás) című előadását, melyet Vida Ognjenović állított színpadra, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Dogs and Drugs előadása Urbán András rendezésében, a szabadkai Népszínház Julius Caesar című, szerb nyelvű előadása ugyancsak Urbán András rendezésében, valamint a verseci Sterija Színház román nyelvű előadása, A per, melyet Boro Drašković állított színpadra. A gyermekelőadások közül a szabadkai Népszínház magyar nyelvű előadása, a Hernyák György rendezte Aska és a farkas került a versenyprogramba, továbbá a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház Priče ptice lažljivice Jovan Caran rendezésében, a szabadkai Gyermekszínház Óz, a nagy varázsló előadása, Péter Ferenc rendezése és az újvidéki Ifjúsági Színház Piroska és a hét törpe előadása Nikola Zavišić rendezésében.
A nagykikindaiak kilenc év után lehetnek ismét a rendezvény házigazdái, mintegy 3 millió dinárból kell gazdálkodniuk, amire a tartományi és a köztársasági művelődési titkárság illetve minisztérium is ígéretet tett. A zsűri tagjai: Balla Ildikó újvidéki származású Magyarországon élő díszlet- és jelmeztervező, Miroslav Radonjić színházkritikus, és Filip Markovinović rendező. A rendezvényen 13 díjat ítélnek oda, ebből 11-t a Vajdasági Hivatásos Színházak Közössége, és 1-1-et a Drámai Művészek Szövetsége, valamint a nagybecskereki önkormányzat.