2024. július 17., szerda

Nobel-díjas tudósok Szegeden

Négynapos tudományos tanácskozást tartanak a jövő héten Szent-Györgyi Albert orvosi-élettani Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából – Zentai és szabadkai diákok a rendezvényen

Nagyszabású konferenciával készül a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert orvosi-élettani Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából, melyet március 22–25. között tartanak meg. Kilenc Nobel-díjas kutató fogadta el a felkérést, és tart majd plenáris előadást a tudományos tanácskozásokon. Érdekes, hogy Magyarországon egyidejűleg soha nem tartózkodott ennyi Nobel-díjas. A résztvevő tudósok a kardiológia, a gasztroenterológia, az immunológia és gyulladás, a molekuláris biológia és genetika, az idegtudomány, valamint a tuberkulózis témakörében osztják meg egymással, illetve a nagyközönséggel a legfrissebb tudományos eredményeket. A rendezvényen részt vesznek: Andrew V. Schally (orvosi-fiziológiai Nobel-díj, 1977), Bert Sakmann (orvosi-fiziológiai Nobel-díj, 1991), Eric Wieschaus (orvosi-fiziológiai Nobel-díj, 1995, Peter C. Doherty (orvosi-fiziológiai Nobel-díj, 1996), Tim Hunt (orvosi-fiziológiai Nobel-díj, 2001), Robert Huber (kémiai Nobel-díj, 1988), John E. Walker (kémiai Nobel-díj, 1997), Aaron Ciechanover (kémiai Nobel-díj, 2004), és Ada E. Yonath (kémiai Nobel-díj, 2009).

A Szegedi Tudományegyetemen megrendezésre kerülő konferenciára a Nobel-díjasokon kívül 29 országból összesen 776 kutató regisztrált, és 421 személy jelezte szándékát, hogy előadást kíván tartani. A rendezvény tudományos előadásai mellé kulturális, művészeti és gasztronómiai programok is társulnak. A konferencia résztvevői megismerkedhetnek a magyar konyhával és borkultúrával, ezenkívül a zenei és művészeti élet kiválóságaival. A konferencia a jövő hét derekán kezdődik, de Szent-Györgyi Albert és a világban dolgozó nemzetközi hírű magyar feltalálók, kutatók munkásságáról máris megnyílt egy kiállítás a városban. A kiállítás a Szegedi Tudományegyetem Interaktív Természetismereti Tudástárában tekinthető meg 2012. április 20-ig. A kiállítás Szent-Györgyi életét több tucat fotóval illusztrálja. Mint ismeretes, Szent-Györgyi Albert a világ legnagyobb tudományos elismerését a biológiai égési folyamatok terén tett felfedezéséért, különösen a C-vitamin, valamint a fumársav-katalízis vonatkozásában kapta.

A tervek szerint a kémiai és orvosi Nobel-díjasokat kilenc dél-alföldi középiskolás diák mutatja majd be a résztvevőknek: a tanulók kivezetik a professzorokat, a konferencia nyelvének megfelelően angol nyelven öt percben bemutatják őket, majd személyes kérdéseket is feltehetnek nekik. A feladatra több mint hetven fiatal jelentkezett, február folyamán választották ki a legrátermettebb kilencet. Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, Pálfi György nemzetközi és közkapcsolati igazgató és Végh Ágnes, az SZTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet egyetemi tanára, a konferencia szervezőbizottságának tagja választotta ki a legkiválóbb jelentkezőket. A Zentai Gimnáziumból hárman jelentkeztek: Balogh Dániel, Kecskés András és Lengyel Ákos, ők Bert Sakmann, Andrew V. Schally, és Ada E. Yonath munkásságából készültek, rajtuk kívül a zentai Bolyaiból: Velez Ottó és Juhász Kristóf érdeklődött a kiváló lehetőség iránt, továbbá ketten a szabadkai Kosztolányi Dezső Gimnáziumból: Pilisi Rita és Sárity Aida. A zsűri 3-3 diákot választott ki a kilenc Nobel-díjas mellé, közülük ketten aktív kérdezőként vesznek részt a konferencián, egyikük pedig abban a megtiszteltetésben részesül, hogy bemutathat egy tudóst a nagyközönségnek. A szervezők szerették volna elérni, hogy a szélesebb közönség és a fiatalok számára is közvetlenné tegyék az eseményt. – Elhibázott dolog a tudományt visszaűzni a laborokba, a tudomány nem csak önmagáért van. Ne fedje misztikum, lássuk a sikerek mögött lévő küzdelmeket is!” – foglalta össze dr. Pál Józsefrektorhelyettes, miért fontos a konferencia nyilvánossága.

A szegedi, makói, orosházi, kiskunfélegyházi, és kiskunhalasi diákok mellé a vajdaságiak közé kiválasztották Velez Ottót (Bolyai Gimnázium, Zenta), Kecskés Andrást (Zentai Gimnázium), Balogh Dánielt (Zentai Gimnázium), Sárity Aidát (Kosztolányi Gimnázium, Szabadka),Juhász Kristófot (Bolyai Gimnázium, Zenta).