2024. július 17., szerda

Érkeznek az adományok!

Egyéni összefogással ismét megjelenhet dr. Burány Béla erotikus és obszcén népmesegyűjteménye

Mint már beszámoltunk róla, dr. Burány Béla: Mé piros a gólya csőre? című erotikus és obszcén népmesegyűjteményét 2007 nyarán a budapesti Timp Kiadó adta ki, az ezer példányszámban megjelent kötet gyorsan vevőközönségre talált, a kereslet iránta azonban továbbra is élénknek mutatkozik. Szeretnék újra kiadni, de a kért támogatások egyelőre nem valósultak meg, kiadónk pedig önerejéből nem tudja vállalni a vaskos, több mint 1100 oldalas, majd 1200 népmesét tartalmazó kiadvány újbóli megjelentetését.

– A támogatások egyéb formáinak realizálásától függetlenül azonban Prihoda Anikó, az újvidéki székhelyű Szerbiai OTP Bank Rt. szabadkai fiókintézetének igazgatójának ötlete alapján indult egy példamutató kezdeményezés. Prihoda asszony elsődleges ötlete az volt, hogy a zentaiak és a Zentáról elszármazott könyvbarátok önkéntes adománya segítse a Burány-kötet újbóli megjelenését. Ötletéből kiindulva mi kiterjesztettük a lehetséges adományozók körét egész Vajdaságra, sőt Magyarországról is várjuk az egyéni hozzájárulásokat. Két-három hete indítottunk erőteljesebb, szórólapok és plakátok közreadásával kísért ,,reklámhadjáratot” e nemes cél érdekében. – nyilatkozta lapunknak Solymosyné Viktória, a Timp Kiadó topolyai igazgatója.

A Timp Kiadó a pénzbeli felajánlásokat az egyének személyes befektetéseként könyveli el a szóban forgó kötet mielőbbi megjelenése érdekében. Az adomány összege tetszőleges. Az adományozóknak a megjelenés után nem könyvkereskedési, hanem kiadói áron árusítják majd a könyvet. E kiadói árból vonják le azt az összeget, amelyet az egyén korábban már adomány címén befizetett. A felajánlott összeget a topolyai LAVIK92-TIMP D.o.o. számlaszámára, csekken lehet átutalni: 160-931254-11. A csekken fel kell tüntetni: Donacija za izdavanje knjige: Mé piros a gólya csőre, továbbá a šifra plaćanja: 189. A kiadó kéri a támogatóktól, befizető csekküket mindenképp őrizzék meg. A Timp Kiadó szeretné írásos nyomát is hagyni a lelkes adományozók példaértékű összefogásának. Minden kötetben, mellékleten feltüntetve, szerepel majd minden egyes adományozó neve.

Mely községekből érkeztek eddig felajánlások, hány adományozó jelentkezett?

– Elsősorban Zentáról, Magyarkanizsáról, Szabadkáról, Topolyáról, Újvidékről jelentkeztek adományozók, a legfrissebb adataink szerint eddig negyvenkét személy. Az eddigi legalacsonyabb befizetett összeg ötszáz dinár volt, az egy csekkre beérkező legmagasabb befizetés pedig 5200 dinárt tett ki. Támogatóink között Prihoda Anikó volt az első adományozó, a hozzájárulók közül pedig a teljesség igénye nélkül kiemelném még pl. Magyar Attila színészt, dr. Bálint Béla őssejt-kutatót, költőt, Rekecki Rudolfot, a Corvina könyvesbolt tulajdonosát, Vojnits T. Viktor szabadkai huszonéves fiatalt, a topolyai Virág Sándort, a Hemigrafija tulajdonosát, aki önzetlenül, térítménymentesen, a gyűjtés sikeréhez az összes szórólap, plakát elkészítésével járult hozzá.

A sikeres gyűjtést, majd az újbóli kiadást követően a Mé piros a gólya csőre? című kiadványnak tervezett bolti és kiadói ára hogyan alakulna, illetve mindenekelőtt mekkora összegű adományra lenne szükség ahhoz, hogy a kiadási folyamat kezdetét vegye?

– 2007-ben ezer példányszámban jelent meg a Burány-kötet, ezúttal is szeretnénk legalább ekkora, vagy még nagyobb példányszámmal előrukkolni. A kötet bolti ára tavaly 2600, a kiadói ára pedig 1950 dinár volt. Bár a gazdasági életben bekövetkező folyamatos változások miatt sem tudok ezúttal pontos számadatokkal szolgálni a jövőben újra kiadott kötet érkékesítésére vonatkozóan, a kiadási folyamat beindításához a tavalyi, ismert árakat alapul véve elmondhatom: 1 058 850 dinárt kell mindenképpen összegyűjtenünk a kiadáshoz, vagyis, ha 543 ember fizet be fejenként 1950 dinárt, akkor már rendelkezésre áll a szükséges összeg. Ha fejenként kevesebbet fizetnek be átlagban az emberek, akkor több támogatót kell megnyernünk az ügynek. Ha a tartományi művelődési titkárság által tavaly kiírt pályázaton nyerünk, annyival kevesebb adományra lesz szükség. Ha a Szülőföld Alap most folyamatban lévő pályázata támogatná ügyünket, vagy, ha a jóindulatáról, segítőkészségéről már bennünket is biztosított zentai önkormányzati szerveknek sikerülne a támogatásunk kieszközölése, úgyszintén. A gyűjtés eredményéről, a kiadásról, folyamatosan értesítjük segítőinket, ha e-mail cím megadásával ezt lehetővé teszik számunkra.