2024. július 17., szerda

Megtöltjük élettel!

A hónap végéig zenei rendezvények sora várja a Pécsi Tavaszi Fesztivál közönségét

A két évvel ezelőtti európai kulturális fővárosi cím nagyot lendített Baranya megye neves városának, Pécsnek a népszerűségén. Ennek szellemében szervezte meg a Pécsi Kulturális Központ a város ez évi első összművészeti rendezvényét, a tavaszi fesztivált, melynek a hangzatos Megtöltjük élettel! mottót adták. A fesztivál a hétvégén kezdődött, és március 31-én zárul.

A tizenötödik alkalommal megrendezett fesztivál műfaji sokszínűségével a kortárs és a klasszikus kultúra ünnepévé varázsolja a város több tucatnyi helyszínét, köztük a kitűnő akusztikával rendelkező Kodály Központot, a belvárosi Dominikánus Házat, valamint új rendezvény helyszínként az egyedülálló Zsolnay Kulturális Negyedet. Az idei programok közül a zenei vonal lesz a legerősebb. Világhírű jazzmuzsikusok érkeznek a városba. Az egész év egyik legnevesebb külföldi vendége, Mike Stern jazzgitáros március 23-án, pénteken együtt zenél majd Didier Lockwood legendás hírű francia hegedűssel, a világ egyik legjobb dobosának tartott Dave Weckl-lel, valamint Tom Kennedyvel, a basszusgitár virtuózával. Március 28-án már Kenny Garrett lenyűgöző szaxofonjátékát élvezheti a közönség a Kodály Központ falai között.
A komolyzenei kínálatából kiemelkedik a március 27-i Carmina Burana és Pannonii Carmen nagyszabású hangversenye Kertész Attila és Lakner Tamás Liszt-díjas karnagyok irányítása alatt. Március 29-31 között egy igen mozgalmas hosszú hétvégére invitálja a közönséget a Zsolnay Negyedbe az immár huszonkettedik alkalommal megrendezésre kerülő Pécsi Folknapok színes kavalkádja, számos népzenei és crossover koncerttel, délután családi programokkal, esténként folkkocsmával és táncházakkal. Csak néhány program a kínálatból: Gombold újra! Divat a magyar, I. Pécsi Bajusz- és Copf Verseny, Bíró Eszter Quartet, Cimbaliband, Calcutta Trió, Szélkiáltó, Folk Error, Buda Folk Band koncert.