2024. július 17., szerda

Rablás hazafiasságból

TÉVÉJEGYZET

A tévénézők egészségének bizonyosan nem tesznek jót a választások, különösen nem az előkészületek. Ezen még az egészségmegőrző, megelőző és gyógyító szándékkal gyártott életmódmagazinok sem segíthetnek, mint amilyen a magyarországi TV2 vasárnap kora délutánonként sugárzott Több mint TestŐre , mely üde színfoltja a kereskedelmi tévéházak „valóságmímelő” műsorsémájának, hiszen olyan témákba vezet be, ami biztosan nem árt meg, viszont nagy általánosságban ismeretlen. Ezzel ellentétben választások idején fordított a helyzet: biztosan ártalmas (oda a vérnyomás!), a médiának köszönhetően pedig szinte senkitől sem idegen. Már a legkisebbektől sem.

Ilyen tekintetben támogatom a műsorszórási ügynökség igyekezetét, hogy a játékszabályok betartására int. Félő azonban, hogy ezek a szabályok is arra lesznek jók, hogy kiforgassák őket, visszaélhessenek velük, és végül ismét nem a nézők, a polgárok érdekeit szolgálják, még ha az érdekükben íródtak is. A héten a B92 minden bizonnyal legnagyobb hatású műsora, az Insider körül csaptak fel a hullámok. Azaz felcsapta őket maga a szerző-szerkesztő Brankica Stanković, hogy mielőbb tisztázza, betiltja-e az ügynökség műsorát a választási hadjárat idején, vagy sem. Az Insider ugyanis amennyire oknyomozó, legalább annyira dokumentumjellegű is. Tekintettel vetítés előtt álló sorozatának „érzékeny” voltára, a műsorszerkesztő jobbnak látta kiverni a balhét, mielőtt az elkövetkező másfél hónapban letiltanák a képernyőről. Az ügynökség utasítása ugyanis arra enged következtetni, hogy jószerével a dokumentumműsoroknak sem lesz helye a kínálatban. Egészen pontosan a választási időszakban mellőzni kell mindazokat a játék-, dokumentum-, és szórakoztató műsorokat, melyekben megjelennek a választás szempontjából fontos szerepet játszó politikusok, mert még közvetett módon sem szabad a népszerűségük növeléséhez hozzájárulni. Talán épp a felhajtásnak köszönhetően sikerült gyorsan tisztázni a dolgokat, és az Insider marad.

Az új ciklus a Rablás patriotizmusból címet viseli, főszereplője pedig Koszovó. Úgy is mondhatnánk fő szerepben Szerbia polgárai lesznek, akiket Koszovó ürügyén és a hazaszeretet égisze alatt évek óta félrevezetnek, nem utolsósorban alaposan meglopnak. A közel hét hónapig tartó szerkesztőségi kutatások eredménye botrányos, legalábbis ezt állítja a szerkesztő. Állításait számokban kifejezve kiderül, hogy 1999 óta máig Szerbia költségvetéséből naponta több mint fél millió, azaz 500 000 eurót költenek Koszovóra. Ráadásul a pénz nem jut el oda, ahol tényleg szükség lenne rá. Az ígéretek szerint a sorozat be fogja bizonyítani, hogy az eddigi szerb kormányok e kérdésben kivétel nélkül hazudtak, és a Koszovóra szánt pénzek csupán arra szolgáltak, hogy egyesek – főleg a hatalomhoz közel állók – megtollasodjanak. Ennek köze nincs a patriotizmushoz, ez közönséges rablás – szögezte le a szerkesztő, aki arra számít, hogy a sorozat viharosabb reakciókat fog kiváltani, mint a korábbiak, például a legutóbbi, a kolubarai szénbányákban történt visszaéléseket leleplező sorozat, melynek komoly bírósági epilógusa lett. Majd kiderül, mi lesz ennek a sorozatnak a sorsa, abban azonban máris biztos vagyok, hogy egészségünket illetően ez sem lesz ártalmatlan.