2024. július 17., szerda

A 150 éves színház tiszteletére

Az újvidéki Szerb Nemzeti Színház tegnap zárta másfél évszázados jubileumának megünneplését

Nagyszabású és ünnepélyes díszüléssel emlékeztek meg az újvidéki Szerb Nemzeti Színház fennállásának 150. évfordulójáról tegnap este, lapzárta után. A jubileum a 2011-es kalendáriumi évhez kötődik, így a megemlékezések sorozata a 2010/11-es idényben megkezdődött, majd folytatódott az ideiben.

– Ennyi idő alatt sikerült a színházépületünk adaptálásának jelentős részét befejezni, az idén a színpad korszerűsítése várat még magára, amivel a nagyszámú támogatónak köszönhetően másfél évszázados intézményünk szinte teljes egészében megújul, végre eleget tesz a kor követelményeinek – hangsúlyozta tegnap az ünnepséget megelőzően Aleksandar Milosavljević színházigazgató, miközben megköszönte az együttműködést a nagyszámú támogatónak. A jubileum alkalmából az intézmény elismerő oklevelet adott át a sajtó képviselőinek – közöttük lapunknak, a Magyar Szónak is –, a támogatóknak, mindazoknak, akik bármilyen formában segítették az intézmény működését, és hozzájárultak elismertségéhez. Đorđe Randelj, a legrégebbi szerb nyelvű teátrum igazgatói bizottságának elnöke elégedetten szólt az intézmény népszerűségéről, melyet az eladott belépőjegyek növekvő száma igazol. Mint mondta, lezárul a jubileum, ám a munkát teljes gőzzel folytatni fogják. A tegnap délben megtartott ún. belső ünnepségen jutalmazták az elmúlt év folyamán kiváló teljesítményt nyújtó dolgozókat, művészeket is, továbbá átadták a Jovan Đorđević-bronzérmet, amit ezúttal Ljiljana Stankov karénekes érdemelt ki, továbbá ezüstéremmel tüntették ki Dragana Ognjenović-Nanić zenekari muzsikust, Jasna Kovačić balettművészt, Radule Bošković formatervezőt, és aranyéremmel Branislav Vukasović operaénekest, Krunislav Simić koreográfust, Sonja Vukićević balettművészt, és Aleksandra Vrebalov zeneszerzőt.
Tegnap este a díszülést megelőzően megnyitották a színház 150 évének jeles eseményeit megörökítő fotókiállítást, majd Dimitrije Đurković rendező leleplezte a Miloš Hadžić tiszteletére emelt mellszobrot.