2024. július 17., szerda

Csúcsmodellek

TÉVÉJEGYZET

Autós magazinnak nevezik, mégsem csak az. Felénk az autós magazinok inkább a nyomtatott sajtó műfajában mutatkoznak meg. Van ugyan egy igen nézett autós műsor a Szerbiai RTV-n, a SAT, a közlekedésnek, autózásnak, turizmusnak szentelt műsor, ami csaknem húsz éve fut az állami tévécsatornán, de nyomtatott, folyóirat formában is megjelenik, párhuzamosan a tévéműsorral. Kétségkívül jól fogadták a nézők, Mirko Alvirović, a műsor szerzője megtalálta a megfelelő hangnemet a nézőkkel és az olvasókkal. A briteknek a Top Gear jelenti azt, amit a SAT Szerbiában. És nem csak a briteknek, mert a BBC műsorát hazáján kívül számos országban képernyőre tűzik, sőt néhány évvel ezelőtt elkészült az amerikai verzió is. Csúcsmodellek címmel fut Magyarországon, Jeremy Clarkson műsorvezető Richard Hammond és James May társaságában újabban a Horvát Televízió 2-es csatornáján is hetente felbukkan.

A műsorban felvonultatott családi autók, őrületes terepjárók és sportkocsik széles skálájában biztosan mindenki megtalálja a szívéhez legközelebb álló négykerekűt, ráadásul még a benzin áráról is megfeledkezik. Az összehasonlító tanulmányok és útvonaltesztek mellett bepillanthatunk az autóipar kulisszatitkaiba, látványos kaszkadőr-bemutatók szemtanúi lehetünk, sőt arra is volt példa, hogy az autótesztelők Budapesten forgattak, az akkor új Fiat 500-at versenyeztették a városon keresztül néhány magyar BMX-essel. (Arról már nem szól a fáma, vajon ki győzött.) Ez az autós műsor más okokból is népszerű, például a meghívott hírességek miatt: Paul McKenna, Ronnie O'Sullivan, Denise Van Outen, Johnny Vaughan, Terry Wogan, Martin Clunes, Lionel Richie, Helen Mirren vagy Ronnie Wood vendégeskedtek a műsorban, és sokak mély irigylésére járgánycsodákat próbálhattak ki, olyan autókat, amilyenekről a legtöbben csak álmodnak. Mivel ezeknek a pénzes hírességeknek van összehasonlítási alapjuk, „képesek” még ezeket a többmilliós autócsodákat is kritikus szemmel nézni, amit aztán finom angolos humorral fűszerezve megosztanak a nézővel. Nekem mégis maga a stúdióberendezés érdekes, melyben csaknem egymásba ér a néző a műsorvezetővel és vendégével. Állítólag a műsor külön stúdióját egy magánrepülőtéren, Surry-ben építették fel, ahol a Lotus mérnökeivel egy saját tesztpályát is létrehoztak.

De, nemcsak ez teszi különlegessé ezt az autósmagazint, hanem a szűk tér sugallta közvetlenség, amit tovább fokoz a műsorvezető sugárzó lezsersége. Könnyedén, humorral bőven megtűzdelve, szórakoztatóan szól az autózásról, úgy, hogy azt képes megemészteni az is, aki nem éppen egy autórajongó. Ez lehet a műsor sikerének titka, ami követendő példa lehet a tévéseknek az élet más területén is.

A sikert bizonyítják a nyilván jogos kritikák melletti elismerések, a BAFTA és Emmy-díjak. Nagyobb elismerés, hogy a műsornak világszerte mintegy 350 millió nézője van. És akkor még nem szóltunk arról, hogy az igen távoli 1977-ben indult útjára, ami a tévéműsorok között nem kis teljesítmény. A hagyományos autómagazinként futó műsor 2001-ben ugyan kifulladt, de a rákövetkező évben újraindították megváltozott szerzőgárdával és stílusban, akikkel immár tíz éve barátkozhatunk hol az egyik, hol a másik tévécsatornán.