2024. augusztus 17., szombat

Nem lesz magyar–angol első osztály

A tartományi titkárság nem hagyta jóvá a szabadkai Ivan Goran Kovačić Általános Iskola kérését, miszerint a szerb–angol osztály mellett magyar–angol osztályt is indítottak volna

A Tartományi Oktatási , Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság januárban kiírt egy pályázatot, pontosabban eljuttatta ezt az iskoláskor előtti intézményeknek, az általános és középiskoláknak szerb–angol kéttannyelvű osztályok indítására. Jelena Sivč Veljanović , a szabadkai Ivan Goran Kovačić Általános Iskola igazgatónője úgy látta, hogy iskolájuk teljesíteni tudja a programban leírt követelményeket, és nemcsak szerb–angol, hanem magyar–angol tannyelven is. A tartományi titkárság viszont a magyar–angol osztály megnyitását nem hagyta jóvá, a szerb–angol osztály megnyitására egyelőre szóbeli jóváhagyásuk van. Az osztályok nyitására vonatkozó kérelmek most az oktatási minisztériumban vannak, és jóváhagyásra várnak.

– Van olyan angolul beszélő, kétnyelvű tanítónőnk, aki mind a szerb, mind a magyar osztályokban tudna tanítani, s ugyanígy vannak angolul tudó, kétnyelvű tanáraink is. Két elsős, kéttannyelvű osztályt szerettünk volna, szerb–angolt és magyar–angolt, de a tartományi titkárságtól azt a választ kaptuk, hogy egyelőre ebben a programban most csak a szerb–angol osztály létrehozását irányozzák elő. A tartományi titkársággal ugyanakkor megbeszéltem, hogy vegyék figyelembe, hogy milyen káderekkel rendelkezünk, és vegyék figyelembe a jelentkezésünket a magyar–angol osztályra is, hogy ha szélesítik a programot a kisebbségek nyelvére is, akkor tudják, hogy nekünk erre megvannak a lehetőségeink – mondta az igazgató.

A program szerint az alsósok a matematikát és a világ körülöttünk elnevezésű tantárgyat tanulják majd angolul, azzal, hogy az idegen nyelv is az angol (a diákok elsőtől kezdve tanulnak angolul, ötödik osztálytól pedig németül is), a felsősök is angolul tanulják a matematikát, természetesen az angol nyelv tantárgyat és a természettudományi tárgyak (biológia, földrajz, fizika, vegytan és informatika) közül egyet, legfeljebb kettőt. Egy tanévben az össz tanórák számának minimum 20, maximum 45 százaléka lehet angolul. A tanároknak pedig amellett, hogy megfelelő szakképzettséggel kell rendelkezniük (tehát okleveles tanító, okleves szaktanár), B2-es szintű angol nyelvismerettel is bírniuk kell az alsó osztályokban és legalább B1-essel a felsős osztályokban, és természetesen ezt bizonylattal is igazolniuk kell. Az Ivan Goran Kovačićban a követelményeknek megfelelő matematikatanár, informatikatanár és biológiatanár is van, valamint három tanító is.

A programot ma, május 4-én 12 órakor a városházán a tartomány, az önkormányzat és az iskola képviselői nyilvánosan ismertetik az érdeklődők számára.

Amennyiben szeptemberben megkezdődik az oktatás a szülők részéről nagy érdeklődést kiváltó szerb–angol osztályban, akkor ezzel együtt három elsős osztálya lesz az iskolának: szerb tannyelvű, magyar tannyelvű és szerb–angol tannyelvű osztály.