2024. augusztus 17., szombat

Magyarul egyelőre még nem nyílik

Tanárfüggő, hogy lesz-e magyar–angol két tannyelvű osztály az iskolákban

– Nem angol nyelv tanításáról van szó, hanem tanításról angol nyelven. Ez fontos különbség. Nem angoltanárok adnak elő, hanem olyan tanítók és szaktanárok, akiknek a megfelelő oklevelük mellett szertifikátummal bizonyítható angol nyelvtudásuk is van, legalább B2-es nyelvvizsgájuk, tehát képesek arra, hogy a tantárgyukat angolul is tanítsák. Mivel igen nehéz ilyen tanárokat találni, magyar–angol két tanyelvű osztály is akkor nyílhat, ha adottak lesznek hozzá a megfelelő oktatók – nyilatkozta dr. Jeges Zoltán tartományi oktatási titkárhelyettes azon az összejövetelen, ahol a szeptembertől induló két tannyelvű osztályokról beszéltek.

Szabadkán két általános iskolában, az Ivan Goran Kovačićban és a Matko Vukovićban nyílik szerb–angol két tannyelvű első osztály, és olyan tantárgyakat tanulnak majd angolul a diákok, amely tantárgyaknak nincs nemzeti vonatkozása, tehát a természettudományi tantárgyakat, alsó osztályokban a matematikát és a világ körülöttünk nevű tantárgyat, a felsősök is angolul tanulják a matematikát, természetesen az angol nyelv tantárgyat és a természettudományi tárgyak (biológia, földrajz, fizika, vegytan és informatika) közül egyet, legfeljebb kettőt. Egy tanévben az össz tanórák számának minimum 30, maximum 45 százaléka lehet angolul, a tantervekben nem történik változás. A két tannyelvű osztályok diákjai ugyanazzal a tananyaggal találkoznak, mint az egy tannyelven tanuló társaik, azzal a különbséggel, hogy a két tannyelvű osztályokban bizonyos tantárgyakat angolul tanulnak majd.

A két tannyelvű oktatás a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság pályázata révén valósul meg, az angol nyelven való oktatás a Cambridge nemzetközi oktatási program kritériumai szerint zajlik.

Újra nyílik magyar–német első osztály

Szabadkán már egy éve folyik két tannyelvű oktatás. Az Október 10. Általános Iskolában tavaly nyílt magyar–német és szerb–német első osztály, és az idén szeptemberben is lesznek elsősök. Ahogyan azt Romić Gizella igazgatótól megtudtuk, a magyar–német osztályba eddig 19-en iratkoztak be, hely még van, osztályonként összesen 24 elsős ülhet a padokban. A tanítási módszer nem változik, a Goethe Intézet interakcióra épülő programjával találkoznak a leendő elsősök is. A diákok elsőben németül a testnevelés, a képzőművészet és a zenekultúra tantárgyakat tanulják.