2024. augusztus 17., szombat

Adjanak pénzt, mielőtt osztályoznak!

Az iskolák átfogó értékelése előtt az oktatásügy anyagi megsegítésére lenne szükség – véli a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezete

A Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezete nem ért egyet az iskolák átfogó külső értékelésével, vagyis azzal – amiről lapunkban is olvashattak –, hogy várhatóan szeptembertől miniszteri tanácsosok járják majd az iskolákat, felmérik és értékelik az ország összes általános és középiskoláját, hogy kiderüljön, milyen szinten dolgoznak.

Jelena Zejak, a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezete szabadkai városi szervezetének elnöke elmondta, szerintük ez a felmérés – amelynek célja, az iskolák szintemelése – nem mutat majd objektív képet, hiszen hiába szeretnének egyes iskolák például felszereltebben dolgozni, ha erre nincs pénzük, és sok iskolában a munkához való alapvető feltételek is alig vannak meg. Így az iskolák önhibájukon kívül is alacsonyabb értékelést kaphatnak. A szakszervezet szerint először több pénzt kellene az oktatásügybe, az iskolák felszerelésére, a tanárok szakmai képzéseire fektetni, és csak utána értékelni.

Arról is hallottunk, hogy az elmúlt négy évben a szakszervezet szabadkai városi szervezetének nem volt kielégítő kommunikációja a városi önkormányzattal, mert az önkormányzat nem volt hajlandó együttműködni a szakszervezettel. Azt remélik, hogy az új városvezetéssel majd hatékonyabb együttműködésre, egészséges kommunikációra számíthatnak.

Továbbá arra hívták fel a pedagógusok figyelmét, hogy azok is kérjék a listára való felvételüket, akik nem teljes normával dolgoznak. Mint ismeretes, a megmenekülés listájaként emlegetett dokumentumban azon pedagógusok szerepelnek, akik munkaerő-felesleggé váltak, s így mielőtt az iskolák új munkatárs felvételére írnának ki pályázatot, előbb ezt a listát kell figyelembe venniük, és innen alkalmazni pedagógust, amennyiben megfelel a követelményeknek. A szakszervezet szerint azonban ezen a listán nemcsak a teljes normájukat vesztett pedagógusoknak kell szerepelni, hanem a nem 100 százalékos normával dolgozóknak is.