2024. augusztus 17., szombat

Kreón és Virrasztók

PÉCSI ORSZÁGOS SZÍNHÁZI TALÁLKOZÓ

A Kreón. .. vagy fordítva című előadás és Lénárd Róbert Virrasztók című drámájáról való beszélgetés is szerepel a Pécsi Országos Színházi Találkozó off-programjában. Mindkettő a szabadkai Népszínházhoz köthető, hiszen a Kreón... vagy fordítva című előadás a Népszínház repertoárján szerepel, s így lesz a Lénárd-darabbal is, ugyanis a Virrasztók című drámából készült előadás bemutatójára június 20-án kerül sor a Népszínházban.

Pécsett a június 7-e és 16-a között zajló rendezvényen a Kreón... vagy fordítva című előadást június 9-én, 19 órakor láthatják az érdeklődők a Zsolnay Kulturális Negyedben, Lénárd Róbert szövegéről pedig másnap, június 10-én beszélgetnek 13 órakor a Művészetek és Irodalom Házában a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fórumán. A felkért hozzászóló Brestyánszki Boros Rozália, a Népszínház dramaturgja és Nagy András író lesz.

– A Virrasztókról a nyílt fórumon beszélünk. A nyílt fórumot minden évben a dramaturg céh szervezi az adott évad általuk legjobbnak ítélt magyar drámáiról. Az idén a Virrasztók bekerült ebbe a válogatásba. Lesz belőle felolvasás, ezt követően pedig egy kerekasztal-beszélgetés, vita a szövegről. A szöveg előnyeiről, hátrányairól, színpadképességéről is lesz szó. A meghívott beszélgetőpartnerek Magyarország eminens kritikusai, dramaturgjai, rendezői lesznek. Nagy büszkeségem, hogy Lénárd Róbert a Virrasztók című drámáját a 2010-es felolvasószínház pályázatára küldte be, és most bemutatóra készülünk. Ezek szerint érdemes drámaírásra buzdítanunk, mert születnek olyan értékű drámák Vajdaságban, amelyek a legjobb magyarországi drámák kategóriájában is megállják a helyüket, tehát van értelme ezt csinálni. Az idén is várjuk a pályaműveket az idei drámapályázatra. A felolvasószínház október végén lesz. Lénárd 2010-es szövege között és aközött, amit most látni fog majd a közönség, van különbség: gazdagodott, csiszolódott. A június 20-án bemutatásra kerülő előadásban zenék hangzanak fel, ez Hernyák György rendezői koncepciója (a felolvasószínházi produkciót akkor Telihay Péter rendezte), dramaturgiailag is átesett bizonyos változásokon a szöveg, de aki látta a felolvasószínházi produkciót, fel fogja ismerni, ilyen szempontból nem történt nagy változás, hiszen a szerző gondolatisága jelen van, de sokban gazdagodott a darab azáltal, hogy volt is idő dolgozni rajta, és egyfajta rendezői látásmód, koncepció is gazdagítja – mondta el nekünk Brestyánszki Boros Rozália.

A Kreónt az off-programban mutatják be, a fiatal színészek, Baráth Attila, Hajdú Tamás, Mácsai Endre és Pámer Csilla nyer megmutatkozási lehetőséget ezzel.

– Az én tapasztalataim szerint alkalmanként az off műsor izgalmasabbnak ígérkezik, mint maga a versenyprogram, persze a versenyprogram a főprogram, de az off-program valóban izgalmas tud lenni, és nagyon jelentős, hogy ott tudunk lenni. Elküldtük az előadás anyagát, és örülünk, hogy az off-program kialakítója, Máté Péter úgy ítélte meg, hogy ennek az előadásnak ott a helye a programban az egyetemista előadások kategóriájában – hallottuk a dramaturgtól.

A Virrasztókról való beszélgetésre a szerző, Lénárd Róbert is kapott meghívást. Amikor felkerestük, elmondta nekünk, nagyon örül, és nagy dolognak tartja, hogy a drámájáról folyik majd a beszélgetés a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fórumán.

– Az idén három drámát választottak ki, hogy kiadják a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fórumának a kötetében, ezekről lesz beszélgetés. Nagyon örülök ennek, mert nagyon nagy dolognak tartom ezt. A fórum füzetében a régi szöveg jelenik meg, amit még 2010 őszén adtam le felolvasószínházi pályamunkaként. Most azzal a lábjegyzettel jelenik meg, hogy ez a szöveg nem egyezik meg teljes egészében az előadás szövegével. Az előadás szövegével az a helyzet, hogy a felolvasószínházi szövegemre kapott tanácsokat meghallgattam, egy csomót megszívleltem, de az átalakulás oroszlánrészét az jelentette, hogy az előadás rendezőjével, Hernyák Györggyel sokszor leültünk sokat beszélgetni. Mi az, amit tisztábbá kellene tenni, mi az, amit ki kellene vasalni benne... Jöttek új ötletek, amelyeket beletettünk. Azért nem olyan nagy a változás, hogy a 2010-es szöveget ne lehessen felismerni, hiszen a dolog gerince ugyanaz maradt, de a rendezővel sok dolgot átdolgoztunk.

Lénárd Róbert drámája kétéves eltéréssel két különböző rendező kezébe került.

– Nagyon örülök, hogy a szövegem már kétszer látott rendezőt. Nem tudom, hogy milyen lesz a június 20-án bemutatásra kerülő előadás, de az alapján, ahogyan a rendezővel beszélgettem, ahogyan a színészek hozzáállnak, azt látom, hogy egy jó előadásra számíthatunk. Próbán még nem voltam, de ezen a héten ezt is megteszem, hiszen hívtak próbára, de beleszólni a dolgokba nem akarok. Én rendezőként azt szeretem, ha a szerző tetszhalott marad, éppen ezért szeretnék ideális szerző lenni, aki hagyja, hogy a rendező tegye a dolgát, én pedig nem fogok kötözködni, mert a darabnak mégiscsak színpadon kell megállnia a helyét. Az én dolgom ebben a történetben az volt, hogy egy színpadképes szöveg papíron megállja a helyét. Azt gondolom, hogy a szöveg jó kezekben van.