2024. augusztus 17., szombat

A lányok épületszárnya

Szeptembertől 114-gyel nő a szabadkai Diákotthon lakóinak száma

Július 6-a és 14-e között lehet jelentkezni a szabadkai Diákotthonba, amelyben szeptembertől – az újonnan felépült szárnynak köszönhetően – az eddigi 350 mellett további 114 diák kollégiumi elhelyezése lesz biztosítva.

A bekerülési feltételek nem változtak, a középiskolások ezúttal is az eddigi szempontok szerint juthatnak kollégiumi ellátáshoz: 90 százalékban a tanulmányi eredményt veszik figyelembe, 10 százalékban pedig a szociális helyzetet. A hátrányos helyzetűek külön elbírálásban részesülnek.

A Diákotthon új szárnyába, ahol a 3 emelet 29 szobájában összesen 114 férőhely van, csakis lányok kerülnek, tehát ez homogén női részleg lesz. Ahhoz, hogy eldöntsék, ki kerüljön ide, valószínűleg a tanulmányi eredményt és a magaviseletet is figyelembe veszik. Az új szárnyban egyébként van egy, a lányok igényeihez kialakított tornaterem, tükrökkel, tornaszőnyegekkel, tornaszerekkel. Emellett ebben az épületrészben kap helyet az általános orvosi és a fogorvosi rendelő is. Ebédlő viszont nincs, de nem jelent gondot, hogy az új szárnyban lakó tanulók is a már meglévő ebédlőben étkezzenek, hiszen a főépületben található ebédlő tágas, 150-en is elférnek benne, és általában nincs telt ház, egyszerre sosem eszik ennyi bennlakó. Ezzel szemben az ebédlő konyharészét, vagyis azt, ahol az ételeket elkészítik, bővítik. A felújítás folyamatban van.

Ahogyan azt Gyivánovity Róbert, a Diákotthon igazgatója elmondta, tavaly 118-an maradtak ki az internátusból, ennyivel volt több jelentkező annál, mint ahányat végül el tudnak helyezni. Az új szárny remélhetőleg gyógyír lesz arra a bajra is, hogy a kollégiumi ellátást igénylők közül senkinek se kelljen az ajtón kívül rekednie.