2024. augusztus 17., szombat

Könnyű is volt, nehéz is volt

Kedden délben zárul a kisérettségi: hétfőn anyanyelvből, kedden matematikából mérettetnek meg a végzős általános iskolások
(Fotó: Beta) Kedden a matematika teszten kell a nyolcadikosoknak megmérettetniük, hétfőn anyanyelvből tettek záróvizsgát. Mint ismeretes a diákok idén 25 százalékban kaptak olyan feladatot, amely szerepel a feladatgyűjteményben, 25 százalékban olyat, amely részben ismert, de változtattak valamit a feladaton, például a választható megoldások sorrendjén, és 50 százalékban ismeretlen feladatokkal találkoztak, amelyhez az általános iskolában megszerzett tudásukat kellett alkalmazniuk.

A tesztlapok kitöltéséhez, vagyis a 20 feladat megoldásához két óra hossza állt a diákok rendelkezésére, 10 órától délig írhattak. S bár a diákok használhattak grafitceruzát a példák kidolgozásához, a végleges megoldásaikat golyóstollal kellett írniuk. Mobiltelefon és más elektronikus berendezés használata tilos volt, a matematikai tesztelésen számológép használata sem engedélyezett.

A diákok legtöbb 20 pontot gyűjthetnek össze egy-egy teszten, tehát maximum 40 pontot szerezhetnek. A tanulók rangsora a hatodik, hetedik és nyolcadik osztályban elért tanulmányi átlageredmény, a nyolcadik osztályban tanulmányi versenyeken szerzett pontok és a kisérettségi eredménye alapján alakul ki.

Az előzetes eredményeket csütörtökön, a véglegeseket pedig jövő hétfőn teszik közzé, s ahogy arról már hírt adtunk, idén az eredményeket nem az iskola bejáratánál kifüggesztett listán lehet megtekinteni, hanem az iskola erre kijelölt termében illetve saját kóddal a minisztérium honlapján és mindenki csakis a saját pontjait nézheti meg.

Érdeklődésünkre a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában elmondták, fél 12-re a diákok mindegyike befejezte az anyanyelvi teszt feladatainak a megoldását, s elmondásuk szerint nem volt könnyű, vagyis a tavalyi tesztekhez viszonyítva nehezebb volt. Hallai Zoltán igazgató ugyanis elmondta, a diákjaik már tavaly október óta készülnek a kisérettségire, s amíg az idei feladatgyűjtemény meg nem jelent, addig a tavalyi feladatgyűjteményből és a tavalyi tesztekből gyakoroltak. Legnagyobb fejtörést az ismeretlen, nem a feladatgyűjteményből származó feladatok jelentették nekik. Muzslyán 64 végzős diák mérettetett meg magyar nyelvből.

A szabadkai Majsai úti Általános Iskolában pedig összesen 116 diák izgult, közülük 46-an kisérettségiztek magyar nyelvből. Tóth Szilvia igazgatónőhöz olyan visszajelzések érkeztek a tanulóktól, hogy nem voltak nehezek a feladatok.

– Azt mondták, hogy könnyű volt, az ismeretlen feladatok sem voltak nehezebbek, mint a próbatesztelésen. Hamar be is fejezték a tesztírást. Ettől félnek a tanárok, amikor a diákok túl hamar befejezik a tesztírást, de reméljük, hogy ez mégsem azt jelenti, hogy elkapkodták, hanem azt, hogy valóban nem okoztak nekik nehézséget a feladatok – hallottuk az igazgatónőtől, akitől azt is megtudtuk, hogy a minisztériumi utasítás szerint valóban nem vonható le pont helyesírási hiba miatt, amennyiben a tanuló nem helyesírási jellegű feladatban vét hibát.

– Ha a feladat nem helyesírási kérdés, akkor logikus is, hogy nem vonható le pont a helyesírási hibáért. Például a matematika teszten sem vonható le pont, ha helyesírási hibát vét a diák. Azonban az nem vitás, hogy helyesen kell írnunk, erre kell ösztönözni a diákokat, még akkor is, ha nem kapnak pontlevonást a nem helyesírási jellegű feladatokban vétett hibájukért – mondta Tóth Szilvia.

A helyes válaszok a minisztérium http://www.upis.mp.gov.rs/doc/madjarski jezik test kljuc 2012.pdf internetes címén találhatóak.