2024. október 6., vasárnap

Összegyönyörködés a cudar világban

SZEGEDI SZABADTÉRI JÁTÉKOK
A címszereplő Stohl András, valamint a Marcsát megformáló Radnay Csilla (Fotó: MTI) „Csiribiri, csiribiri/kékdolmány,/a gróf kendre fittyet hány” – énekelték el többször is a színészek a már jól ismert refrént péntek este a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán az Alföldi Róbert által rendezett Mágnás Miska operett bemutatóján.

És valóban így volt ez: a grófok valóban fittyet hánytak azokra, akiknek a neve előtt nem szerepelt – ahogy a darabban is elhangzott – „egy olyan rövid izé”. A történet dióhéjban: Korláth gróf (Hirtling István) birtoka mellett vasútépítkezés kezdődik, s a mérnök, Baracs István (Haja Zsolt), aki nem engedi, hogy a vasútállomás a birtok mellett legyen, szerelmes lesz Rollába (Rácz Rita), a grófkisasszonyba. Mivel Baracs azt hiszi, hogy a lány csak az apja hátsó szándéka miatt volt kedves hozzá, bosszúból a vonatot lekéső gróf Eleméryként mutatja be inasát, Miskát (Stohl András). A visszavágás nem marad el: Rolla a cselédjét, Marcsát (Radnay Csilla) öltözteti be Mary grófnőnek. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy az újdonsült gróf és grófkisasszony már jegyben járnak, valamint a színpadon láthatunk egy kleptomániás, gazdag nagymamát (Özvegy Korláthné – Molnár Piroska), a raccsoló Técsey Pixi és Récsey Mixi grófokat (László Zsolt, Znamenák István) és egy feleséget, akit mindig az ájulás kerülget (Korláth Lotti grófnő – Náray Erika), akkor teljes a kalamajka, és garantált a nevetés.

Sokan vannak azok, akikben – a magánéletében tett cselekedetei, kijelentései miatt – Stohl neve ellenszenvet vált ki, azonban a Mágnás Miskában nyújtott alakításával bizonyította, jelenleg Magyarország egyik legjobb előadóművésze. Rajta kívül még ketten, Molnár és Radnay azok, akiknek a produkciója még napokig téma a nézők között. Alföldi rendezése tele van hangos nevetésre ösztönző jelenetekkel, de apró, finom poénokkal is. A díszlet magáért beszél. Korláthék tömérdek pénzéről és ízléstelenségéről az udvarban található három, gigantikus, vörösen izzó szemű, disznó-formára megnyírt bokor árulkodik.

A vége természetesen happy end: Baracs és Rolla, valamint Miska és Marcsa is „összegyönyörködnek”. A nézők pedig vastaps után elégedetten távoznak a cintányéros cudar világba...

A hétfő esti, 21 órakor kezdődő utolsó előadásra még lehet jegyet vásárolni. A legolcsóbb belépő 3300, a legdrágább pedig 11800 forintba kerül. Bővebb információ: www.szegediszabadteri.hu.