2024. augusztus 16., péntek

25 ezer látogatót várnak

XI. INTERETNO FESZTIVÁL

8 ország, 56 kiállító, napi 50 gyerek, 8 koncert, 25 ezer látogató – ha a számok tükrében szeretnénk a Szabadkán szerdán kezdődő XI. Interetno Fesztiválra készülni. A tervek szerint ugyanis nyolc országból érkeznek fellépők a vasárnapig tartó rendezvényre, Olaszország, Costa Rica, Oroszország, Mexico, Lettország, Baszkföld, Magyarország és Szerbia táncosait láthatjuk, hallhatjuk majd a városháza mellett felépülő fesztiválvárosban, Etnopolisban. A külföldi csoportok csütörtökön Zentán, pénteken és szombaton pedig Szőregen is fellépnek.

A kirakodóvásár a rendezvény eddigi legtömegesebbje lesz, 56 kiállító jelentkezett, a standok kínálatából pedig nemcsak a városháza mellett, hanem immár a kis korzón is válogathatunk, de a kézművesalkotások között sétálva megkóstolhatjuk a Gasztrofalu ízeit is.

Az Aranykapu játszóház és az Öko sarok az eddigi évek tapasztalatai szerint az idén is 50-60 gyereket foglalkoztat naponta kézműves-foglalkozásokkal, interaktív játékokkal, bábelőadással, vitézi játékok bemutatójával, gyermekeknek szóló koncertekkel.

A külföldi fellépők műsorát bemutató táncpanoráma mellett koncertekre is sor kerül, nem kevesebb mint nyolcra. Etnokoncertet ad majd Etnopolisban a szabadkai Z-Terra zenekar, a magyarországi Kolompos zenekar, a romániai Heverder zenekar, a szabadkai Juhász zenekar és muzsikál a magyarországi Pál István – Szalonna és bandája is. Emellett az esti fesztiválklubban, a Népkörben bemutatkoznak szabadkai együttesek: a Girls Between Maniacs, az El Gusto del Flamenco és az iCons.

Mindezen programokra – a táncpanorámákra, a koncertekre, a kirakodóvásárra, a Gasztrofaluba, a játszóházas programokra, a fesztiválklubban való táncos, ismerkedős mulatságokra – pedig a szervezők mintegy 25 ezer látogatót várnak. Mint hangsúlyozták, remélik, hogy a legfiatalabbaktól a legidősebbekig mindenki megtalálja majd azokat a programokat, amiért érdemes Etnopolis lakójává válnia.

A programok látogatása ingyenes, egyedül a játszóházban és a fesztiválklubban kell belépőjegyet váltanunk. Az utóbbihoz a belépőjegyeket a fesztivál útlevelében, vagyis a programfüzetben találjuk. Az útlevelet 100 dináros áron lehet megvásárolni. A fesztivál programja az útlevél mellett az interneten is megtalálható a www.interetno.net honlapon.

Etnopolis polgáraiként pedig a fényképezőgépeinket semmiképp se felejtsük otthon! Az általunk megörökített pillanatokkal ugyanis az idén egy fotópályázaton is részt vehetünk – életkortól, foglalkozástól függetlenül. Az Interetno fesztivál képekben elnevezésű pályázatra a fesztivál hangulatát megörökítő munkákkal lehet jelentkezni, legtöbb öt fotóval, amelyet kiállításra kész állapotban és digitális formában is le kell adni postai úton vagy személyesen a Népkör MMK Kossuth Lajos tér 4. címére szeptember 15-ig. Az első három díjazott oklevelet kap, és pénzjutalomban is részesül, a zsűri pedig még egy különdíjat is adományoz, amelyhez tárgyjutalom jár. Az eredményhirdetésre és a legjobb fényképeket bemutató kiállítás megnyitójára október végén, a Népkör hét keretein belül kerül sor. A beérkezett pályaműveket az alkotók nem kapják vissza, a szervezők a tervek szerint az Interetno fesztivál arculatának további formálásához is felhasználják majd. A pályázattal kapcsolatban bővebb információ az 557-033-as telefonszámon vagy az info@nepkor.rs e-mail címen kapható.