2024. augusztus 16., péntek

Etnopolis zárja kapuit

Tartalmas, színes műsort maga mögött hagyva zárult Szabadkán az idei Interetno Fesztivál
(Fotó: Molnár Edvárd)

A vasárnap esti záróceremóniával – ahol egy-egy produkció erejéig még egyszer megmutatkoztak a néptánccsoportok – Szabadkán véget ért az idei XI. Interetno Fesztivál. A fesztiválzáró mulatságot az az öt nap előzte meg, amikor is szerdától a városháza mellett felépült fesztiválvárosban, Etnopolisban tölthettük szinte az egész napunkat. Délutánonként a játszóház és az ökosarok várta a gyerekeket, akik nemcsak kézműves foglalkozásokon és interaktív játékokban vehettek részt, hanem például bábjátékot, lovagi bemutatót is láthattak, a szervezők pedig két gyermekkoncerttel, a Kolompos zenekar és a Juhász zenekar koncertjével kedveskedtek nekik. Nem kellett estig várni a kirakodóvásár megtekintésével sem, hiszen már délutánonként tehettünk sétát a standok között, ahol a legkülönfélébb iparművészeti, kézműves alkotásokat csodálhattuk és vásárolhattuk meg. Ám mindezek mellett azért a fesztivál fő attrakciója mégiscsak az esti táncpanoráma volt, amikor Baszkföld (Spanyolország), Costa Rica, Mexikó, Lettország, Olaszország, Burjátföld (Oroszország), Szerbia és Magyarország néptánccsoportjainak produkcióit láthattunk Etnopolis színpadán. A külföldiek Zentán és Szőregen is vendégszerepeltek.

Sokszínű estéket tölthettük Etnopolisban, hiszen a különböző országokból érkező csoportok saját országukra, kultúrájukra jellemző táncokat mutattak be, ezt követően pedig etnokoncertekre is sor került. Zenélt a Z-terra, az erdélyi Heveder zenekar. S akinek mindez nem volt még elég, ezután ellátogathatott a Népkör fesztiválklubjába, ahol szabadkai zenekarok adtak koncertet, és a külföldi vendégek tartottak táncházakat, jól megtáncoltatva a fesztiválozókat.
Mindennek tükrében az Interetno Fesztivál a hétvégére is tartalmas programot kínált. Miután csütörtökön hosszabb műsorral felléptek az olaszok, a lettek és a mexikóiak, péntek este a baszkok, a burjátok és a Costa Rica-i vendégek vették birtokba a színpadot. Szombaton közülük mindenki Szőregre utazott, Szabadkán ekkor a szabadkai Juhász zenekar, majd a magyarországi Jászság Népi Együttes lépett fel gyermekkoncerttel, nekik és a közönségnek pedig Pál István – Szalonna és bandája muzsikált. Az esti fesztiválklubban az El Gusto del Flamenco együttes zenélt. Vasárnap a hagyományokhoz híven a fesztivál résztvevői igeliturgián vettek részt a barátok templomában, majd a Sportcsarnoktól indulva a Sugárúton át ünnepélyesen felvonulva érkeztek meg Etnopolisba, ahol még egyszer, az idén utoljára megropogtatták a színpad deszkáit. A fesztiválzáró mulatság már a Népkörben zajlott, ahol az iCons együttes gondoskodott a jó hangulatról.