2024. augusztus 16., péntek

Van, ahol már becsöngettek

Hétfőn kezdődik a 2012/2013-as tanév – 21 millió dinárt örökölt a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola, ebből ingyen uzsonnázhatnak majd a rászoruló diákok

73 magyar elsős ül a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola négy iskolaépülete öt magyar elsős osztályának padjaiban. Ahogyan Fehérvári Magdolna igazgatónő elmondta, náluk növekedett a diáklétszám.
Az iskola 174 elsős diákját zenés, táncos, irodalmi ünnepi műsorral fogadták pénteken délelőtt. Megismerkedtek a tanítónénikkel és az osztálytermükben a magyar kisdiákoknak Joó Horti Lívia, a Magyar Nemzeti Tanács Közoktatási Bizottságának elnöke átadta az MNT beiratkozási tanszercsomagját. E taneszközök megléte nagyban segíti a szülőket, hiszen a csomagban minden megtalálható, amire a kis elsősöknek szükségük lehet. Emellett tankönyveket is örökölnek az előző generációtól.

A Széchenyi iskola magyar ajkú elsőseinek Joó Horti Lívia adta át az MNT tanszercsomagját– Külön vannak választva a gyakorlókönyvek, amelybe írnak a diákok és a tankönyvek. Természetesen a tankönyvekre nagyon vigyázunk, de így is hetven százaléka az, ami átvihető a következő tanévre. Most már minőségesebbek a könyvek, de korábban év végére már teljesen szétestek. Sajnos a minisztérium tavaly nem kérte tőlünk, hogy a szülők írják alá, hogy felelősek a könyvekért, az idéntől kezdve azonban minden szülőnek alá kell írnia, hogy felelős a könyvért, és ha nem tudja megfelelő állapotban visszaadni, akkor meg kell, hogy vegye – mondta az igazgatónő, aki arról is beszámolt, hogy az iskolájukat a német nagykövetség bekapcsolta a németet oktató projektumukba. – Van három, egyetemi diplomával rendelkező tanárunk, akik tökéletesen tudják tanítani a német nyelvet, és így a német nagykövetség bekapcsolt bennünket is egy projektumba, amelynek során a gyerekek első osztálytól kezdve tanulnak németül. Ezek a diákok erről a nyolcadik osztály végén nemzetközi diplomát kapnak. A német nagykövetségtől kaptunk interaktív táblát is, ami a hatékony oktatást szolgálja. Ám nem ez az egyetlen örömhír az iskolában. Bartus Gombos Júlia, néhai szabadkai lakos ugyanis 21 millió dinárt hagyományozott a Széchenyi István Általános Iskola diákjainak étkeztetésére. Ez azt jelenti, hogy minden rászoruló diák ingyenes uzsonnát kaphat. Minderről Kerekes Sándor, a végrendelet felhatalmazott végrehajtója beszélt nekünk. – Bartus Gombos Júlia egy nyugalmazott tanárnő volt, gimnáziumban tanított, majd fordítóként külképviseleteken dolgozott. A tiszteletére tervezünk emléktáblát felállítani itt az iskolában. Júlia rajtam keresztül állt kapcsolatban az iskolával, én ismertem őt. Nekem egy szóval sem említette, hogy mekkora összeget hagyományozna az iskolára, csak érdeklődött az uzsonna minősége iránt. A szociálisan rászoruló diákok kapnak majd ingyen uzsonnát, ez ebben a tanévben az 1100 diákból mintegy 400-at jelent. Egyértelmű, hogy ez több évre fogja biztosítani az uzsonnát a diákoknak. Viszont meg kell becsülni ezt, mert például ha a diák öt órát vagy annál többet hiányzik az iskolából igazolatlanul, vagy netán eldobja az uzsonnáját, akkor a következő egy hónapban nem lesz jogosult az ingyenes uzsonnára. A szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában tehát már pénteken délelőtt becsöngettek, a legtöbb iskolában hétfőn tartják meg az elsősök fogadását. A jelenlegi adatok szerint az iskolacsengőt vajdasági szinten 1840 magyar elsős kisdiák hallhatja.