2024. augusztus 16., péntek

„A sértődöttség nem érv”

Lovas Ildikó: Várjuk íróként Dudás Károlyt a 60. Kanizsai Írótáborba

A Magyar Nemzeti Tanács megszólítottnak érzi magát Dudás Károly nyílt levele kapcsán. Lovas Ildikó, az MNT kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa elmondta, az a magánvélemény, amelyet Dudás Károly író fogalmazott meg a 60. Kanizsai Írótáborral kapcsolatban, számára rendkívül fájdalmas és szomorú.

– Elsősorban erre a kérdésre úgy szeretnék tekinteni, hogy Dudás Károly íróként miket mondott, és íróként miért tartotta fontosnak ezt így elmondani, hogy nem kíván részt venni az írótáborban.

Szerintem nagyon fontos, hogy amikor a hatvanadik írótábort ünnepeljük, akkor üljünk le egy asztalhoz. Azt fájlalom, hogy Dudás Károly úgy gondolja, hogy megfosztja a fiatal és idősebb írókat attól, hogy egy asztalhoz ülve egymással beszélgessenek, vitatkozzanak, egyetértsenek, vagy éppen ne értsenek egyet. Ettől az élménytől, az egyetértés és az egyet nem értés élményétől kívánja ő megfosztani azokat az írókat, akik örömmel vették a meghívást, és el fognak jönni. Az egyet nem értés is fontos, hiszen ez is mozgatóerő! Szerintem íróként Dudás Károlynak is ott kell lennie az írótárborban. És igenis várjuk őt íróként. Nem értem, hogy hogyan lehet íróként és értelmiségiként kijelenti azt, hogy ilyen kicsi közösségben, mint a miénk, nem ül egy asztalhoz az írótársakkal? Azt gondolom, hogy ez nem méltó magatartás, és nem lehet meghatározó magtartás. A sértődöttség nem érv. Az írói felelősség kellene hogy az első helyen álljon. Mi a fontos? Hogy, aki csak teheti, eljöjjön. Csodálatos pillanatok születhetnek egy-egy ilyen írótáborban – hallottuk Lovas Ildikótól.

Mint mondta, a szervezőbizottságot a magyarkanizsai önkormányzat nevezi ki, a Magyar Nemzeti Tanács anyagilag támogatja a rendezvényt.

Felkerestük a magyarkanizsai önkormányzatot is. Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere a következőket nyilatkozta:

– A magyarkanizsai községi tanács mindig az év tavaszán nevezi ki az adott évben szervezendő Magyarkanizsai Írótábor szervezőbizottságát. A bizottság összetétele évről évre változik, nincs előre biztosított helye benne senkinek. Emiatt esetleg ha valaki az előző évben tagja volt a bizottságnak, és a következő évben már nem az, ez nem a leváltását jelenti. 2012. április 11-én született meg a tanácsunk határozata a szervezőbizottságról. Különös tekintettel a jubiláris évfordulóra, célunk az volt, hogy minél több szerzőt vonzunk Magyarkanizsára. A szervezőbizottság elnökének Bányai János egyetemi tanárt, irodalmárt és kritikust neveztük ki, aki tárgyilagos és előretekintő hozzáállásáról ismert.Megszólítottuk a vajdasági kiadókat, a Zetnát, az Életjelet és a Fórumot, bízva abban, hogy e jeles kiadók is megmozgatják szerzőiket. A bizottság tagjai még a József Attila Könyvtár igazgatója, a művelődéssel megbízott tanácstagunk és a magyarkanizsai civil szféra képviselői lettek. A kinevezés után, ahogyan ezt minden évben tesszük, értesítettük a bizottság tagjait, és döntésünket hivatalos lapunkban is megjelentettük.

Mint mindig, most is könyvtárunk az írótábor házigazdája, amelynek viszont most már társalapítója a Magyar Nemzeti Tanács. Mivel rendezvényünket az MNT méltán kiemelt rendezvényei sorába emelte, a bizottság kinevezésekor az MNT véleményét is kikértük, és annak összetételét az MNT is támogatta.

A program a népkerti koszorúzással kezdődik az Írótábor emlékművénél, majd a kisparkban lévő szoboregyüttesnél folytatódik. A rendhagyó irodalomóráknak továbbra is iskoláink és óvodáink adnak otthont. Egyedül a Szemtől-szemben találkozók színhelyei kerültek utcáinkról a Balkán teraszra, mivel elkészült Csubrilo Zoltán az Írótábor 60 évét feldolgozó dokumentumfilmje, amelyet az említett teraszon megrendezendő közönségtalálkozókon fognak levetíteni.

A 60. Kanizsai Írótábor programja

Szeptember 5.

17.00 – Koszorúzás a Népkertben

18.00 – Koszorúzás Koncz István és Dobó Tihamér szobránál

19.00 – Dormán László fotókiállításának megnyitója – A kiállítást megnyitja és ünnepi beszédet mond Bányai János ( városháza előtti park)

Szeptember 6.

16.00–18.00 – „Szemtől szembe” – írók a könyveikről, könyvkiadók az írókról, Balkán terasz

Szeptember 7.

16.00–18.00 – „Szemtől szembe” – írók a könyveikről, könyvkiadók az írókról, Balkán terasz

Szeptember 8.

9.00–10.00 – Írók a piacon – vajdasági ízek és vajdasági hangulat