2024. augusztus 16., péntek

„Törvényes ugyan, de erkölcsileg megkérdőjelezhető”

Az iskolaszék és a tantestület más-más igazgatót látna szívesen a szabadkai Zeneiskola élén

Nem egyezik az iskolaszék és a tantestület döntése a Szabadkai Zeneiskola igazgatóválasztása ügyében: a három jelölt közül – Barlai Edit, Máté Krisztina, Antal István – a 101 tagú tantestület 53 szavazattal Antal Istvánt támogatta (Barlai Edit 30, Máté Krisztina 18 szavazatot kapott a kollektívától), míg a nyolctagú iskolaszék Máté Krisztina zongoratanárnőt választotta meg 6 szavazattal (itt egy-egy szavazatot kapott a másik két jelölt). Antal István, aki 2004 óta tölti be az igazgatói posztot, és akinek megbízatása október végén jár le, elmondta, ugyan törvényes az iskolaszék döntése, de erkölcsileg megkérdőjelezhetőnek tartja, hogy a tantestület akarata ellen döntött.

– A dokumentáció el lett küldve a Magyar Nemzeti Tanácshoz, és vagy elfogadják az iskolaszék jelöltjét, vagy nem. Talán az MNT azt is figyelembe fogja venni, hogy a tantestület nem azt a jelöltet támogatja, mint amelyiket az iskolaszék, és hogy a tantestület éppen annak a jelöltnek adott legkevesebb szavazatot, amelyik jelöltet az iskolaszék választotta. Nagyon furcsa törvényalkotóink vannak, mert szerintem a szerbiai törvényhozók mindig hagynak kiskapukat, hogy mindig lehessen másként dönteni a többség akarata ellenében. Az iskolaszék döntése ugyan törvényes, de erkölcsileg megkérdőjelezhetőnek tartom – mondta el nekünk Antal István.

– Úgy tudom, voltak már fellebbezési esetek Szerbiában hasonló szituációkban. Megtörtént már, hogy a szerbiai oktatási minisztériumhoz beérkezett fellebbezés után a minisztérium elfogadta azt, aki több szavazatot kapott, és megváltoztatta a korábbi döntést. Hogy a szabadkai Zeneiskola igazgatóválasztása ügyében is lesz-e, lehet-e ilyen procedúra, és hogy miként is zajlik, az majd kiderül.