2024. augusztus 16., péntek

Elfogytak a magyar osztályok

Szabadka négy általános iskolájában

Szabadka négy általános iskolájában néhány évvel ezelőtt még voltak magyar osztályok, de ma már csak egyben találhatunk magyar ajkú diákokat. A Miloš Crnjanski Általános Iskolában elballagtak az utolsó magyar tannyelvű osztály tanulói, így ebben a tanévben egyetlen magyar osztály sincs az intézményben. De nem találunk magyar diákokat a Matko Vuković és a Szent Száva iskolákban sem.

Ahogyan a Matko Vukovićban elmondták, hiába szeretnének magyar osztályokat is nyitni, ehhez sajnos egyszerűen nem jelentkezik elegendő diák. Ebben az oktatási intézményben két éve nem folyik tanítás magyar tannyelven. A Szent Szávában is két-három éve szűnt meg a magyar oktatás. Mint hallottuk, ebben a peremvárosi iskolában előbb a magyar tannyelvű felsős osztályok szűntek meg, a felsősök ugyanis inkább beutaztak a központba, az alsósok pedig egy ideig összevont tagozatban tanultak, de két évvel ezelőtt már azt sem lehetett elindítani.

Kivételt képez a Sonja Marinković Általános Iskola, ahol egyelőre még van magyar osztály, de már csak kettő: egy ötödik és egy nyolcadik, összesen 12 tanulóval.