2024. augusztus 16., péntek

Heti 5 matematikaóra a sérült diákoknak

Megnövekedtek az óraszámok és új tantárgyak is bekerültek az általános iskolák speciális tagozatainak programjába

A minisztériumi utasítás szerint a speciális tagozatokon is egyre inkább a normál tagozatokra vonatkozó programot kell megvalósítani. A sokszor többszörösen sérült diákoknak 45 perces órákat kell végigülniük, a korábbi 3-3 óra helyett most heti 5-5 anyanyelv- és matematikaórájuk van, és angol nyelvet is tanulnak. Sárosi Gabriella, a Stevan Sremac Iskolaközpont igazgatója aggodalmának adott hangot, mert szerinte korántsem biztos, hogy mindez a speciális igényekkel rendelkező gyerekek javára válik.

– Az előző tanévekben egy 1993-ban meghozott szabályzat szerint folyt az oktatás, amelynek értelmében a speciális tagozatokon tanulóknak kevesebb óraszámuk volt, valamint műszaki oktatáson, logopédiai és pszichomotorikus gyakorlatokon is részt vettek. Most azonban a minisztériumi utasításnak megfelelően a sérült gyermekek tagozatain is 45 perces órákat kell tartani.

Ez még nem jelentene problémát, hiszen nálunk eddig is 45 perces órák voltak a speciális tagozatokon, de megnövekednek az óraszámok is, a heti 3-3 anyanyelv- és matematikaóra helyett 5-5-öt kell végigülniük. Ezenkívül be kell vezetni az angol nyelv tanítását, fel kell ajánlani legalább egy választható tantárgyat, a műszaki oktatás viszont megszűnik, a logopédiai és pszichomotorikus gyakorlatokat azonban megpróbáljuk majd beépíteni valahová. Minden egyes diákra egyéni oktatói tervet kell kidolgozni, amellett, hogy egyre inkább a normál tagozatok programját kell rájuk vonatkoztatni. Ezek a gyerekek nem biztos, hogy végig figyelemmel tudják kísérni a megnövekedett számú órákat. A jelenlegi előírások értelmében, az inkluzió szellemében a legtöbb enyhén szellemi fogyatékos vagy tanulási nehézséggel küzdő gyermek már a normál tagozatokon tanul, akik tehát a speciális tagozatokon maradtak, sokszor többszörösen sérültek. Kérdés, hogy a minisztériumi elvárásoknak megfelelő tanítással vajon valóban jót teszünk-e nekik. Mivel azonban minisztériumi utasításról van szó, így kell megszerveznünk a tanítást, nem tehetnünk ellene semmit, de egyszer talán majd a döntéshozók közül is rájön valaki arra, hogy nem minden gyereknek felel meg ez a program. Azt ígérték, kapunk majd egy táblázatot, és ha bármilyen szükségletünk mutatkozik tanerő, szakmunkatársak vagy segédeszközök tekintetében, akkor azt a táblázatot kitöltve jelezhetjük. Az írásos utasítás ugyan megérkezett, a táblázat azonban a mai napig várat magára. Pillanatnyilag egy angol nyelvtanárra lenne szükségünk, aki dolgozni tudna a gyerekekkel – hallottuk az igazgatótól.